NAUKA

"Žene u IT industriji moraju da progovore", kaže finalistkinja Women in IT Awards 2015

Sve više pripadnica ljepšeg spola opredeljuje za karijeru u IT industriji

Redakcija

24.11.2015


Ne samo što se sve više pripadnica ljepšeg spola opredeljuje za karijeru u IT industriji, već one postižu i značajne uspjehe. Pritom ne mislimo na Šeril Sendberg ili Meg Vitman. Mnogo je uspješnih mlađih i manje poznatih.

Mađu takvima je i Melisa DiDonato, finalistkinja takmičenja Women in IT Awards, koja je podelila svoju iskustvo, upravo sa stanovišta žene u IT industriji:

„Dok sam odrastala, tehnologija mi ni u jednom trenutku nije pala na pamet. Niko mi nije predlagao tu opciju i nisam imala puno kontakta sa kompjuterima. Voljela sam jezike i odlučila sam se za ruski jezik, misleći da bi jednog dana mogla biti prevodilac. Međutim, moje prvo zaposlenje bilo je kao konsultant upravljanja promjenama. Radila sam u industriji u kakvoj nikad ne bih pomislila da bih pristala da radim.

Na poslu sam koristila ruski jezik, ali sam ubrzo otkrila da mi se sviđa i tehnologija sa kojom sam radila, pa sam postala stručnjak za SAP (sistemi, aplikacije, proizvodi i obrada podataka) softver. Programiranje uopšte nije bilo onakvo kakvim sam ga zamišljala, počela sam zaista da uživam u tome.

Ulazak u tehnologiju je za mene bio otkrovenje, a bilo je to nešto na šta sam prosto nabasala. Kad sam bila mlada nisam imala predstavu koliko opcija je dostupno u IT industriji.

Nažalost, mislim da djevojke još uvijek ne znaju kakve im prilike može pružiti IT tehnologija. Smatram da bi sve dame koje se bave informacionim tehnologijama trebalo da pričaju o svojim iskustvima kako bi ostale žene shvatile da je to odlična prilika za karijeru. 

Ne želim da djevojke misle da je to nešto čime se bave samo momci. Svaka djevojka može da se bavi ovim poslom.

Takođe je važno proći kroz kvalitetne programe uz kvalitetne mentore. To je ono što je meni u velikoj mjeri pomoglo da savladam mnoge izazove.

Naravno, privlačenje većeg broja žena tehnologiji je samo jedan dio slagalice. Moramo ohrabriti više žena da postanu lideri u svojim karijerama. Mnoge žene koči upravo nedostatak samouvjerenosti. Zato treba da govorimo o svojim karijerama i da pokažemo da je moguće biti uspješna žena u IT industriji.”

Drage dame, nadamo se da vas je ovo motivisalo da razmislite o karijeri u IT industriji. Nisu vam potrebni skupi fakulteti i godine iskustva. Potrebna je želja i motivacija da uspijete u karijeri koja vam se može odužiti na mnogo načina.

Ukoliko ste zainteresovane da postanete dio IT industrije, osnovne informacije o tome možete pronaći na sajtu obrazovne ustanove ITAcademy, koja se već godinama trudi da poduči i zaposli što više mladih ljudi u ovoj oblasti.