BIH

Zašto se u BiH (pre)dugo čeka na objavu rezultata

Mogu li se spriječiti zloupotrebe na izborima

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

24.11.2015

Na sjednici parlamentarne Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH, održanoj jučer u Sarajevu, više su puta spominjane primjedbe na sporost objave izbornih rezultata, nakon bilo općih ili lokalnih izbora u BiH. Branko Petrić, predsjedavajući te grupe i član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, navodio je primjere zatvorenih lista koje omogućavaju bržu objavu izbornih rezultata. 

Komentirajući činjenicu da su na nedavno održanim izborima u Turskoj ili Hrvatskoj rezultati objavljeni u veoma kratkom roku, faktički nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, Petrić kaže da je "sistem u našoj zemlji neuporediv s tamošnjima". 

Štap i kanap 

- Mi smo potpuno neopremljeni i radimo sa štapom i kanapom. Pa, na našim biračkim mjestima u ogromnom procentu nemamo struje, gdje ne možemo koristiti čak ni tehnička pomagala. Imamo i glasanje putem pošte, imamo glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, u ustanovama, domovima, zatvorima, bolnicama, domovima starih, po kućama. To druge zemlje uglavnom nemaju - tvrdi Petrić. 

branko-petric222

 Petrić: Niz prepreka za bržu objavu rezultata

Mnogi smatraju da je sporost u objavi rezultata najslabija karika koja otvara mogućnost za zloupotrebe. 

- Onaj ko ima zatvorene liste, nesporno je da je 90 posto posla riješio time. Bio sam u Srbiji na parlamentarnim izborima, u roku od 40 minuta nakon zatvaranja sve se zna - kaže Petrić.

I Ahmed Šantić, predsjednik CIK-a i također član ove grupe, kaže da, ne želeći prejudicirati uvođenje takvih lista u BiH, jeste činjenica da je u zemljama gdje su na sceni zatvorene izborne liste primjetna brža objava izbornih rezultata. Za razliku od Petrića, smatra da bi se uvođenjem elektronskog brojanja ubrzala objava izbornih rezultata, ali ističe da su za taj proces neophodna ogromna finansijska sredstva i izmjena zakonodavstva. 

- U zakonu trenutno stoji da se prebrojavanje vrši manuelno i politika je ta koja treba odrediti drugačije – ističe Šantić. 

Zatvorene liste

Bariša Čolak, član Grupe i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, smatra da u ovom trenutku računati na uvođenje zatvorenih lista kao opcije za ubrzanje objave izbornih rezultata nije realna opcija. 

barisa-colak

Čolak: Nema saglasnosti za zatvorene liste
 
- Jedni su za, drugi isključivo protiv, pa bi bilo teško usaglasiti stajališta o tome. Zato će se morati ići kompromisnom rješenju koje će doprinijeti da taj proces bude transparentniji, brži i da bude manje pogrešaka – kaže Čolak. 

Traži se nabavka prozirnih kutija

Komisija Predstavničkog doma PSBiH za finansije i budžet jučer je zaključila da od Vijeća ministara BiH treba zatražiti da se prilikom izrade državnog budžeta za narednu godinu uzme u obzir zahtjev CIK-a za dodjelu nešto više od 900.000 KM za nabavku prozirnih glasačkih kutija i informatičke opreme za izborni proces. 

Šantić kaže da bi se uvođenjem ovakvih kutija, koje su standard u svijetu, na izborima onemogućile sadašnje malverzacije, poput “bugarskog voza” ili ubacivanja nekog drugog, osim izbornog materijala u kutije.