LIFESTYLE

Klimatske promjene mogle bi promijeniti okus vina

U narednih nekoliko godina

Fena

24.11.2015

U narednih nekoliko godina okus vina Chianti mogao bi se promijeniti zbog klimatskih promjena te njihovog utjecaja na kvalitetu poljoprivredne proizvodnje. Tako se barem navodi u analizi koju je provelo Nacionalno vijeće za istraživanja u Firenzi, a koja je predstavljena na XII Međunarodnom Forumu Greenaccord u Rietiju.

Osim vina, promjena kvalitativnih svojstava uslijed klimatskih promjena očekuje i mnoge druge poljoprivredne proizvode, no vino je vrlo osjetljivo na faktore kao što je razina temperature i oborine pa je stoga na njemu najbolje moguće pratiti utjecaj klimatskih promjena.

Prema navodima u studiji situacija još uvijek nije koliko dramatična, no znakovi upozorenja dovoljno su zabrinjavajući.

Stoga je bitno usvajanje novih potrošačkih praksi, a to je kupovina što je više moguće lokalno proizvedenih sezonskih proizvoda čime se direktno utječe na smanjenje emisija CO2 te poticanje i jačanje lokalne poljoprivrede, prenosi portal croenergo.eu.

Ukoliko su takvi proizvodi dobiveni uz pomoć poljoprivrednih praksi sa malim utjecajem na okoliš te iz organske proizvodnje, dodatno se smanjuje utjecaj poljoprivrede na ukupne emisije, a pritom se pridonosi i vlastitom zdravlju kroz konzumaciju kvalitetnijih proizvoda.