BIH

Sudija Perić kritizirao Čamparu: Tužioče, ovo ste vi trebali pitati svjedoka

Suđenje Hatiboviću za paljenje zgrade Predsjedništva

E. MASLO

24.11.2015

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje Salemu Hatiboviću, optuženom da je počinio teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine kada je za vrijeme protesta održanih 7. februara 2014. godine zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. 

Svjedočili su svjedoci Tužilaštva BiH Harun Osijenčić i Anes Čengić, a posebno je interesantno bilo izlaganje Osijenčića, koji služi zatvorsku kaznu u Mostaru.

Ljekarska pomoć

Tužilac Dubravko Čampara pitao ga je poznaje li optuženoga, a on je rekao da ga zna samo iz viđenja te da je bio prisiljen da potpiše izjavu koja je dokaz u postupku protiv Hatibovića.

- Mene su policajci tukli, nisam ni pročitao izjavu, rekli su da neću izaći iz stanice dok je ne potpišem. Prisilili su me da potpišem izjavu, imao sam i povrede, a mogu dokazati nalazima iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – kazao je Osijenčić. 

Čampara se nije obazirao na njegove riječi, već je pročitao izjavu i nakon toga rekao da nema više pitanja za svjedoka. 

Odgovarajući na pitanja advokata optuženog Senada Bilića, Osijenčić je rekao da za vrijeme protesta nije bio pored Predsjedništva i nije vidio ko je zapalio policijsku kućicu i Arhiv BiH, a nakon toga sudija Branko Perić postavio je nekoliko pitanja svjedoku. Na pitanje gdje se nalazio u 13 sati 7. februara, svjedok je rekao da je bio kod Ajfelovog mosta na Skenderiji.

sudija-branko-peric

Perić: Sudija zamjerao tužiocu

- Ne znam tačno koliko je nas bilo, policija je krenula na nas i skočili smo u Miljacku. Nakon toga bacili su suzavac i otišao sam u Vrazovu da mi se ukaže ljekarska pomoć. Kada sam se vratio, Predsjedništvo je već gorjelo – kazao je Osijenčić.

Sudija je pitao jesu li ga evidentirali u Vrazovoj, svjedok je rekao da jesu, nakon čega je Perić rekao da Tužilaštvo do sljedećeg ročišta to i provjeri te uputio kritiku Čampari.

Tragovi paljenja

- Tužioče, ova pitanja Vi ste trebali postaviti - kazao je Perić.

Drugi svjedok bio je Anes Čengić, načelnik Odjela za borbu protiv terorizma Federalne uprave policije, koji je rekao da je on obavljao uviđaj unutar i u okolici Predsjedništva nakon protesta te da su pronađeni tragovi paljenja, benzina, mnogo kamenica, metalnih šipki itd. Suđenje će biti nastavljeno 7. decembra.

Perić odbio i Čamparin dogovor s Trnkom!

U Sudu BiH jučer je održano i ročište na kojem se razmatrao sporazum o priznanju krivice s Nihadom Trnkom, koji je također optužen za paljenje zgrade Predsjedništva BiH. Tužilac Čampara rekao je da traže minimalnu zatvorsku kaznu za Trnku, jer je mlad i na “polusvjestan način je učestvovao u ovom krivičnom djelu”. 

No, sudija Perić to je odbio te će suđenje Trnki i Hatiboviću biti nastavljeno u jedinstvenom procesu.

- Minimalna zatvorska kazna nije adekvatna shodno težini počinjenog djela – kazao je Perić. 

Sud BiH tražio je od Tužilaštva da se pošalje zahtjev Državnom pravobranilaštvu da se uključi u postupak i da se podnese zahtjev za naknadu imovinske štete!