BIH

Tužiteljica Gordana Bosiljčić: Neka me banditi puste na miru!

U očaju zbog napada

Autor:M. AŠČIĆ

25.11.2015

Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužilaštva BiH, rekla je u potresnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“, a nakon što joj je prije nekoliko dana ponovo provaljeno u kuću u Sarajevu, da se više ni sama ne sjeća koliko je puta opljačkana i da „moli bandite koji to godinama rade da je konačno puste na miru“.

Traže zlato

Tužiteljica nam je pojasnila da svaki put iznova doživi šok, jer lopovi koji su je opljačkali i provalili u kuću "očito traže zlato i novac". No, svaki put iza sebe ostave haos, tvrdi tužiteljica. Kaže da se boji za svoju sigurnost i strahuje da je ne povrijede. 

- U kuću su mi prvi put provali 2013. godine poslije smrti majke. Godinu kasnije su mi provali i u stan u centru Sarajeva. Ukrali su mi i auto. Sada su, evo, opet opljačkali kuću. Stalno me prate. Čim nekoga nema u kući ili stanu, oni me opljačkaju. Ne znam više šta da radim. Kako da to spriječim – pita se Bosiljčić.

Kako kaže, ne zna imaju li ove pljačke ikakve veze s poslom koji obavlja, ali smatra da svoj posao radi pošteno.

- Najčešće mi pljačkaju kuću na Ilidži. Ali, očito da oni znaju da sam tužilac. Ja trideset godina radim ovaj posao. Da li osjećam strah? Ne osjećam. Bojim se samo da me ne osakate, da ne ostanem invalid - naglašava Bosiljčić.

gordana-bosiljcic

Bosiljčić: Svaki put doživim novi šok

Tvrdi da nije lako preživljavati ovo što joj se događa. Precizira da je u vrijeme posljednjeg napada bila na konferenciji u Strazburu, gdje je učestvovala kao član Vijeća evropskih tužilaca predstavljajući BiH.

- Zamislite kako se ja osjećam. Kao da je neko znao da je idem u Strazbur. Stvarno sam potresena. Vjerujem da su opet tražili automobil, a jedan su već ukrali. Ako neko misli da će me otjerati s Ilidže, grdno se prevario. Neka traže od mene pare, ja ću im dati, samo neka me prestanu pljačkati – kaže vidno uznemirena tužiteljica Bosiljčić.  

Nisam zaslužila

Smatra da nije zaslužila da, kako kaže, kao sestra poginulog borca Armije RBiH, koji je dao svoj život za ovu državu, ovako bude maltretirana i da je vrijeme da je država zaštiti.

- Mislim da radim ozbiljan posao, ali radim ga pošteno koliko mogu. Borim se protiv kriminala i korupcije. Jesam li ja žrtva toga, ne znam. Neka ti što to rade više prestanu – poručuje.

Osude incidenta

Tužilaštvo BiH najoštrije je jučer osudilo novi napad na državnu tužiteljicu Gordanu Bosiljčić. Iz ove pravosudne institucije je saopćeno da je ovo samo jedan u nizu napada na tužioce i nosioce pravosudnih funkcija koji je zabilježen u proteklom periodu.

- Zbog sigurnosnih prijetnji, pojedini tužioci su više godina pod intenzivnom policijskom zaštitom - navode iz Tužilaštva BiH.