BIH

Jovankin vršnjak Boro: Dao sam oko za ovu zemlju, a mladi slabo znaju za to

Mrkonjić Grad pust uoči Dana državnosti BiH

G. DAKIĆ

25.11.2015

Živjeli naši veliki saveznici Sovjetski savez, Engleska i Amerika, stoji na zidu spomen kuće u Mrkonjić Gradu, gdje je prije 72 godine održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH). 

Državni praznik

Pored te parole samo još mermerna ploča koja podsjeća na 25. i 26. novembar 1943. godine, svjedoči da je u ovoj oronuloj kućici nekada stvarana istorija BiH te potvrđena njena državnost. BiH sutra obilježava Dan državnosti u sjećanje na taj važan historijski datum, ali na mjestu gdje se pisala historija nema svečane atmosfere, ali oni stariji znaju ulogu i važnost 25. novembra. 

Predsjednik Opštinskog odbora Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata u Mrkonjić Gradu Vlajko Jović za „Dnevni avaz“ kaže da je 1942. godine radio kao na „skojevac“ na terenu.

- Bila je to tada teška uloga. Taman su se partizani razdvajali od četnika. Nama je bilo važno da pronađemo zgradu u kojoj će se biti to zasjedanje. Svi delegati su došli toga dana. Stvarali su zakonodavnu vlast - kaže Jović. Kuća ZAVNOBIH-a je, kaže on, zaboravljena nakon posljednjeg rata u BiH. 

vlajko-jovic

Vlajko Jović: Samo da rata ne bud

U manjem bh. entitetu vlasti ne priznaju državni praznik. Spomen kuća izgleda otužno i zaboravljeno. Kao da nikome ne treba i otvara se samo jednom godišnjem, 25. novembra, kada se u Mrkonjiću, priča Jović, okupi pedesetak starih boraca koji se prisjećaju ratnih vremena.

- Svake godine među delegacijom bude i poneki prvoborac, neko ko je učestvovao u NOB-u. Tada borci pričaju svoje događaje, a mi ostali ćutimo, ali ja kažem da Bog da više nikada ne bilo rata. I tačka - priča Jović.

Tito na Ozrenu

Jedan od boraca NOB-a je Boro Savanović. Kaže da je rođen kada i nedavno preminula maršalova supruga Jovanka Broz, 1928. godine. Bio je, kaže, i na velikim bitkama na Sutjesci i na Neretvi. 

boro-savanovic

Boro Savanović: Vidio Tita na Ozrenu

- Nema se, rođeni, tu šta puno govoriti. Mladi svijet to ni ne poznaje. Pričam o tome samo starijima, onima koji su vidjeli borbu, koji su dali ruku ili nogu - priča Boro.

On je dao oko. Ranjen je 12. jula 1943. godine, kod Prozora. Potom se vraća na kolosijek stare priče i sjeća se bitke na Neretvi koja je poznatija kao – bitka za ranjenike ili četvrta neprijateljska ofanziva. 

- Otišao sam u Sarajevo u bolnicu, ali nisam dao da mi operišu oko. Dvije godine kasnije je i izvađeno. Tita sam vidio samo jednom, kod Ozrena - kaže Savanović. 

muzej

Kuća u kojoj je potvrđena državnost BiH: Danas ruina

Visoka politika i zatvoren muzej

Nikola Udovčić iz Mrkonjić Grada podsjeća da je muzej ZAVNOBIH-a zatvoren poslije rata i da niko nije htio da ga ponovo otvori.

- Neće to niko da dira. Visoku politiku nije briga za tim. Taj muzej ne treba nikome, ni FBiH, ni RS. Vidio si, uostalom, kako izgleda. Ovdje smatraju da je Dom kulture dovoljan. Niko ne da pare da se muzej renovira, a male pare trebaju za to - smatra Udovčić.

nikola-udovcic

Nikola Udovčić: Rat je učinio svoje

Zbratimljena zajednica uz ravnopravnost svih

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH, koje je ujedno bilo i konstituirajuća skupština, održano je uz prisustvo 141 delegata. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu. 

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

72 godine prošlo od Prvog zasjedanja
141 delegat prisustvovao zasjedanju