VIJESTI

Poplašen i ostali nisu izabrani u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja

Završena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Autor:S. D. /E. T.

24.11.2015

22:01 Glasanjem o tačkama dnevnog reda završna je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Informacija o sigurnosti u BiH sa posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu i događaj iz tunela Salakovac, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, usvojena je sa 30 glasova za i jednim protiv,  te šest suzdržanih.

Prijedlog zaključka Mirsada Đonlagića, poslanika SBB-a, također je usvojen, a to je da Vijeće ministara BiH najkasnije do 30. novembra dostavi cjelokupnu informaciju o ovim događjima.

Ovaj Dom odbio je prijedlog privremene komisije za izbor četiri člana Upravnog odobora Agencije za razvoj visokog obrozavanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Jedan od kandidata za Upravni odbor bio je i Nikola Poplašen, kojem je Vojislav Šešelj dodijelio titulu četničkog vojvode.

Također, usvojen je Prijedlog zakona o azilu, a predlagač je Vijeće ministara BiH. Usvojena je informacija o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu.

Izglasano je davanje saglasanosti za ratifakaciju Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore. Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH također je usvojen.

20:54  Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma zaključio je raspravu, i odredio 15-minutnu pauzu. Nakon što se poslanici vrate u bijelu salu uslijedit će glasanje. 
 

20:43 Poslanici SBB-a BiH Damir Arnaut i Mirsad Đonlagić u dijelu sjednice u raspravi o imenovanju četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, od kojih je jedan od predloženih kandidata i Nikola Poplašen, četnicki vojvoda, Predstavnički dom upoznali sa takozvanom Šangajskom listom univerziteta u svijetu.

- Beogradski i ljubljanski univerziteti su među prvih 500 a prvi iz BiH, sarajevski univerzitet zauzima 2.215 mjesto u svijetu. To su istinski problemi, a rasprave o imenovanju članova u Upravni odbor samo će pogoršat stanje visokog obrazovanja u BiH - kazao je Đonlagic.

19:14  Počela je rasprava o izboru četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, a svakako najviše pažnje je izazvao Nikola Poplašen, jedan od kandidata za Upravni odbor agencije.

Nikola Poplašen prije rata u BiH bio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Bio je predsjednik RS-a od novembra 1998. do septembra 1999. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika mandatarom za sastav vlade, smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999. godine, a Vojislav Šešelj mu je dodijelio titulu četničkog vojvode.

U Upravni odbor Agencije predloženi su još Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih,  Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

17:16 Inače, na sjednici je objedinjena rasprava o tačkama dnevnog reda koje se tiču revizije institucija BiH.

- U ovoj reviziji za 2014. godinu budžetska sredstva koristilo je 75 institucija u iznosu od 906,5 miliona KM, a u njima je bilo zaposleno 22.393 osobe. Ured je revidirao 74 institucije i proveo revizije učinka. Mišljenja su bila sljedeća: čisto pozitivna 31 institucija, pozitivno sa skretanjem pozornosti 36 institucija i 5 s rezervom. Kad su u pitanju preporuke dato je ukupno 460 preporuka što  je 17 manje nego prošle godine - kazao je Vrankić.

16:57 Šefik Džaferović (SDA) zamjenik predsjedavajuće u Predstavničkom domu Parlamenta BiH govoreći o prijedlogu poslanice Pandurević naveo je da se mora tražiti specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH. 

16:28 Usvojen je i prijedlog predsjedavajuće Kluba SDS-a Aleksandre Pandurević da se na dnevnom redu Predstavničkog doma nađe razmatranje informacije o kršenju ljudskih prava i sloboda te prava iz oblasti rada od strane rukovodstva kompanije Boksit-Milići.

- Pozivam ombudsmene Bosne i Hercegovine da odu u kompaniju Boksit-Milići i da ustanove da li ima kršenja ljudskih prava i mobinga, kazala je Pandurevic.

Trenutno se raspravlja o ovoj tački dnevnog reda, a Nikola Špirić poslanik SNSD-a, koji je ranije na sjednici rekao da je ovo "parlament u odumiranju", protiv rasprave je o ovoj temi.

- Samo nam fali još seks afera pa da budemo kompletni - rekao je Špirić.

16:17 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Prijedlog zakona o azilu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je predloženi zakon s oznakom E, kao potvrdom visokog nivoa usklađenosti s odgovarajućom legislativom Evropske unije u ovoj oblasti.

Zajednička komisija za ljudska prava Državnog parlamenta je s tri usvojena amandmana podržala predloženi zakon, a poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Damir Arnaut uložio je tri amandmana na predloženi zakon, o kojem će se poslanici izjašnjavati.

Inače, razdvajanjem zakona o azilu od zakona o strancima želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracijskih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.

Prijedlog zakona o azilu nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila, ali propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog statusa te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

15:31 Nakon pauze nastavljena je rasprava o sigurnosnoj situaciji u BiH s posebnim akcentom na teroristički napad u Rajlovcu.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić kritizirala je nastupe ministra sigurnosti Dragana Mektića nakon događaja u Rajlovcu navodeći da je ministar pogrešno postupio s obraćanjem na pres konferenciji i da je "preskočio" državne institucije.

- Ne radi se to tako - kazala je Majkić. 

14:34 Trenutno je pauza sjednice u Predstavničkom domu BIH.

13:30 Poslanici su se usaglasili da ipak danas raspravljaju o sigurnosnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu, o čemu upravo informaciju poslanicima prezentira Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH . 

Krešić trenutno iznosi do sada uglavnom poznate informacije o napadu u Rajlovcu.

12:36 Predstavnički dom većinom glasova podržao je kompromisno rješenje poslanika SBB-a Damira Arnauta, da se o stanju sigurnosti, s posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu te događaj u tunelu Salakovac od 20. novembra, kada je ispred automobila Ante Jeleča, zapovjednika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH bačena pirotehnička naprava, raspravlja danas, a da Vijeće ministara BiH dostavi izvještaj o stanju sigurnosti do 30. novembra. Da se  raspravlja i o incidentu u vezi Jeleča, predložio je Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba poslanika HDZ-a.

12:32 Većinom glasova poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH odbačen je prijedlog Staše Košarca, predsjednika Kluba SNSD-a da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka o izvještaju Vijeća ministara BiH o terorističkom napadu u Rajlovcu. 

12:27 Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac zatražio je u ime Kluba da u dnevni red današnje sjednice bude uvrštena informacija Vijeća ministara u vezi s terorističkim napadom na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu kod Sarajeva u srijedu, 18. novembra.

- Bez obzira na to da li je ministar sigurnosti odsutan i da li Vijeće ministara ima informaciju, parlament treba da raspravlja o ovom napadu - rekao je Košarac.

On je podsjetio na najnoviju informaciju da postoji tendencija da se noćas u Zavidovićima dogodio teroristički napad. 

- U aprilu je bio Zvornik, pa je bio Rajlovac, sad Zavidovići, a parlament ne raspravlja ili nema informaciju - istakao je Košarac.

On je zatražio da parlament ozbiljno pristupi ovom problemu.

- Loša je poruka vlasti na nivou BiH da nemamo adekvatan materijal, a prošlo je šest dana od događaja u Rajlovcu - rekao je Košarac, navodeći da je na jučerašnjim sjednicama Kolegijuma dobio uvjeravanja da će materijal biti spreman za sjednicu Predstavničkog doma 10. decembra. 

Košarac je upitao ima li snage u parlamentu i Vijeću ministara BiH da se razgovara o ovim pitanjima.

- Znamo li da li su implementirani zaključci o Zvorniku, da li je iko uhapšen, nalogodavac, finansijer, šta radi Tužilaštvo BiH? Ovakvim nečinjenjem institucije BiH, prije svega vlast, šalju lošu poruku, zato je naše legitimno pravo da ta tačka dnevnog reda bude danas. Smatramo da je vrijeme da se o tome razgovara - zaključio je Košarac.

U ime Kluba poslanika SDP BiH Denis Bećirović zatražio je da se na današnjoj sjednici vodi rasprava o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Ova dva prijedloga izazvala su burnu raspravu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

12:23 Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost kazao je da je SBB stava da niko ne može biti opozicija stanju sigurnosti te je istakao da Klub SBB-a nema ništa protiv, ni da zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, na današnjoj sjednici prezentira informaciju o aktuelnom sigurnosnom stanju, s posebnim naglaskom na teroristički napad u Rajlovcu.

Arnaut je istakao da SBB podržava i posebnu sjednicu o ovoj temi, za koje se mogao čuti prijedlog da bude održana 30. novembra. Arnaut je iznio i prijedlog koji je naišao na široku podršku u Predstavničkom domu te je ocjenjen kompromisnim rješenjem.

- Predlažem da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izrazi saučešće porodicama pripadnika Oružanih snaga BiH, ubijenih u terorističkom napadu u Rajlovcu i da traži od Vijeća ministara BiH da u što skorijem roku, a najkasnije do 10. decembra ove godine, dostavi Domu informaciju o terorističkom napadu u Rajlovcu i ukupnom stanju sigurnosti u BiH  - kazao je Arnaut. 

11:59 Predstavnički dom Parlamenta BiH ni dva sata nakon što je počela sjednica, nije utvrdio dnevni red. Naime, poslanici SNSD-a traže da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti informacija o stanju sigurnosti u BiH.

No, s obzirom da u slučaju, kako su konstatirali poslanici, ovaj prijedlog bude prihvaćen, sjednica bi morala biti prekinuta, jer bi izvještaj o stanju sigurnosti, Vijeće ministara tek trebalo pripremiti.

Ovom prijedlogu usprotivili su se poslanici SDS-a, a predsjednika Kluba SDS-a, Aleksandra Pandurević, kazala je da "ova sjednica košta 30.000 KM" i bilo bi besmisleno prekinuti je,a da se ništa nije uradilo.

11:56 Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić, koji vodi današnju sjednicu, nakon primjedbi više poslanika kako sjednici ne prisustvuje skoro niko iz Vijeća ministara BiH, konstatirao je da se ovakva situacija do sada nije dešavala i da je odnos ministara bio veoma korektan, što treba obezbijediti i ubuduće.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul pitao je zašto djeca u Tuzlanskom kantonu ne mogu da izučavaju nastavu na maternjem jeziku, pa moraju da putuju u druge sredine u BiH, te šta Ministarstvo civilnih poslova BiH namjerava da učini na polju zaštite prava te djece.

Zamjenik ministra civilnih poslova u BiH Đorđe Miličević rekao je da se rješenje ovog pitanje nalazi u dosljednoj primjeni Dejtonskog sporazuma, koji garantuje prava na ravnopravnu upotrebu jezika konstitutivnih naroda u BiH.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut pitao je ministra pravde BiH Josipa Grubešu zašto kasni proces ratifikacije amandmana na Rimski statut u BiH.

11:35 Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, kazao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH da Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra sigurnosti, dozvolu za pristup tajnim podacima ima i koristi temeljem Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Krešić je ovo kazao odgovarajući na pitanje Šemsudina Mehmedovića, poslanika SDA, koji je uputio pitanje ministru sigurnosti ima li osnova za Vukovićevu suspenziju te za oduzimanje dozvole za pristup tajnim podacima, kao i udaljenje Vukovića s posla.

Mehmedović je ova pitanja kako je kazao zasnovao na nezvaničnim informacijama o tome da je Vuković bio nepravomoćno osuđen za terorizam u jednoj nama susjednoj zemlji, kao i da je ta presuda poništena, ali da se pomoćnik ministra navodno ne želi odazvati novim pozivima suda. Međutim, Krešić je kazao da je Vuković prošao sve provjere nadležnih agencija, koje su trajale mjesecima kako bi mu se odobrio pristup tajnim podacima.

- Napravljena je kompletna sigurnosna provjera i podnešen je zahtjev 14. januara 2013. godine, osnovni, posebni i dodatni upitnik, a znači povratne informacije iz Obavještajno-sigurnosne agencije koja vrši provjeru za izdavanje sigurnosnih dozvola s rezultatima proširene sigurnosne provjere je vraćeno Ministartsvu sigurnosti 16. septembra 2013. godine - kazao je Krešić, dodajući da je upravo shodno tim analizama i provjerama Vukoviću iz Ministartsva sigurnosti izdato odobrenje za pristup tajnim podacima.

10:28 Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast vojnicima Oružanih snaga BiH Nedeljku Radiću i Arminu Salkiću, koji su ubijeni u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o azilu, koji će biti razmatran u drugom čitanju, a kojim se propisuju uslovi i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

U izradu prijedloga ovog zakona, uz nadležne institucije u BiH, bili su uključeni i međunarodni eksperti te nevladin sektor.

Na dnevnom redu su i izvještaji Ureda za reviziju o finansijskoj reviziji 73 institucije BiH te davanje saglasnosti za više sporazuma, među kojima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac - Ljubovija, kao i Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Iako je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tražio da na današnjoj sjednici bude razmatrana njegova odluka o smjeni ministra komunikacija i transporta Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića, kadrova DF-a, Prošireni kolegijum Predstavničkog doma ovo je pitanje ostavio za narednu sjednicu Doma, 10. decembra.