BIH

EKSPLOZIJA U ZAVIDOVIĆIMA Bačena bomba na policijsku stanicu, nema povrijeđenih

Formirani istražni tim izvršio uviđaj

D. K. - Fena

24.11.2015

15:44 Nakon zaprimanja informacije o bacanju nepoznate eksplozivne naprave u blizini Policijske stanice (PS) u Zavidovićima,  Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH formirala je istražni tim koji je zajedno sa policijskim službenicima Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona izvršio uviđaj na licu mjesta.

Zajednički istražni tim, pod nadzorom Tužilaštva BiH, poduzima istražne radnje s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja i utvrđivanja činjenica, saopćeno je iz SIPA-e.

Za sve druge informacije u ovoj fazi ovlašteno je jedino Tužilaštvo BiH.

10:00 - Utvrdili smo, kako je i ranije saopćeno, da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma i postupanje u ovom slučaju preuzelo je Tužilaštvo BiH, koje će i voditi daljnju istragu. U dogovoru s Tužilaštvom BiH, formirali smo mješovite policijske timove i imamo potpunu suglasnost u postupanju. Na terenu su naši i pripadnici FUP-a, imamo mješovite policijske timove, koji u potpunosti funkcioniraju i trenutno se završavaju uviđajne radnje tako da ćemo s nekim operativnim radnjama nastaviti u toku dana. O svemu što bude urađeno javnost će biti upoznata u skladu s procedurama Tužilaštva BiH i policije - rekao je kantonalni policijski komesar Semir Šut.

9:36 Prema informacijama do kojih je došao "Avazov" portal, bomba na Policijsku stanicu u Zavidovićima bačena je i preksinoć, ali nije eksplodirala.

Kako smo saznali, ova bomba bačena je na krov stanice, odakle je spala, a policija ju je ispred stanice pronašla jučer oko 16:30 sati.

7:54 Nepoznata osoba noćas je oko 0:50 sati bacila eksplozivnu napravu na zgradu policijske stanice u Zavidovićima, potvrdila je za "Avazov" portal glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

Eksplozija je prouzrokovala manju materijalnu štetu, ali srećom povrijeđenih osoba nije bilo.

U toku su uviđajne radnje. Operativni timovi policijskih službenika rade na identifikovanju i utvrđivanju počinioca ovog krivičnog djela.

Istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Kako je saopćio MUP ZDK, eksplozivna naprava bačena je na krov anexa zgrade Policijske stanice Zavidovići, u kojem se nalazi lokacija za izdavanje ličnih dokumenata.

Odmah nakon dojave o izvršenom krivičnom djelu, na lice mjesta izašao je policijski komesar Semir Šut, koji je rukovodio svim aktivnostima i policijskim snagama, a na mjestu aktiviranja naprave su započete uviđajne radnje, u prisustvu i uz nadzor dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Postoje indicije da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma, te je postupanje u ovom slučaju preuzelo Tužilaštvo BiH, koje će i voditi daljnju istragu i po čijem nalogu je formiran zajednički tim SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a ZDK, koji će raditi na prikupljanju operativnih saznanja, te identifikovanju i lociranju izvršioca.