KOLUMNE

Krave muzare

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

24.11.2015

Novoimenovani ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić, samo mjesec nakon što je stupio na dužnost u javnost je iznio podatke o alarmantnom stanju u rudnicima koji posluju u sastavu koncerna „Elektroprivrede BiH“, a  koji su njegovi prethodnici dugo i vješto skrivali.

Zbog smanjenje proizvodnje uglja za više od 10 posto, Ministarstvo i EPBiH uveli su niz mjera za spašavanje domaćih rudnika,  među kojima kontrolu njihovih  Uprava i menadžmenta. Eh, to smo dugo i čekali!

Godinama Tuzlom kruži priča o Krekinim milionerima, a da još nismo čuli vijest da su  tužioci ili  policija, kako  sa kantonalnog tako i federalnog nivoa, zavirili u njihove papire i evidencije. Nisu jer je Kreka nakon rata bila tipična „krava muzara“ za sve partije i njihove  predstavnike u vlasti, koji su redovno na njeno čelo postavljali kadrove „za ličnu upotrebu“, a ne one koji će brinuti  o tehničkom unapređenju proizvodnje uglja i  poboljšanju  statusa rudara .

Upravo su takvi kadrovi, naprimjer, po nalogu politika koje su ih imenovale, za rad na  rudničkim kopovima, godinama, angažirali mašine lokalnih tajkuna i kriminalaca, a svoje, rudničke, istovremeno vodili kao bajagi, neispravne. I to je samo jedan krak kriminala kojim su iz Kreke izvučeni milioni maraka. Koliko tona uglja je preprodato „u četiri oka“ to znaju samo oni  koji su svojim autoritetom pokrivali  taj  kriminal.  

Nije više nikakva tajna kako rudari u rudnicima FBiH rade u nemogućim uslovima , kako svako malo zbog kvarova na liftovima i trakama pješače po nekoliko kilometra do svojih gradilišta, a da njihovi menadžeri primaju plate od kojih zastaje dah.  

Federalni ministar industrije i rudarstva Nermin Džindić i direktor EPBiH Bajazit Jašarević najavili su uvođenje kontrole rada, ali i obavezu „polaganja računa“  za poslovanje  rudnika FBiH. Pod uslovom da istraju i u sve uključe policiju i tužioce, bio bi to prvi korak u spašavanju domaćih rudnika.