BIH

Povratak stanara u kuću časnih sestara

FOJNICA Nakon više od dvije decenije, počela obnova objekta

H. ČUKLE

26.11.2015

Stotinjak metara od Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, na lokalitetu Rupnovac, nalazi se kuća časnih sestara, objekt koji je sagrađen još krajem osmanskog perioda i u kojem je bila jedna od prvih škola u Bosni. Ta se kuća sada adaptira, izvode se unutrašnji građevinski radovi i u njoj će iduće godine, nakon više od dvije decenije, ponovo živjeti časne sestre franjevke. Sestre su u toj kući živjele i radile od 1970. do 1993. godine.

Radile u bolnici

Kuću časnih sestara na Rupnovcu u podnožju Samostana Duha svetoga u Fojnici ovih dana su posjetili zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, sestra Lidija Jurišić, sestra Simplicija Budimir, predstojnica časnih sestara Samostana u Fojnici, i fra Miro Relota, fratar Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Zadovoljni su urađenim.

- Za nas, sestre i ljude ovog kraja, ova kuća mnogo znači. Početkom sedamdesetih godina franjevci iz Samostana ustupili su ovu kuću nama, radile smo u bolnici, Domu zdravlja i u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Zahvaljujući fratrima Samostana provincije Bosne srebrene, zajedno sa provincijalom, fra Lovrom Gavranom, ova kuća je sačuvana i ponovo se obnavlja - pojašnjava sestra Lidija Jurišić, zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije.

Dijeliti sudbinu

Dodaje kako žele otvoriti vrata kuće i svim ljudima dobre volje. 

- Želimo živjeti ovdje, djeliti sudbinu s ljudima ovog kraja. Jednostavno, želimo živjeti svoju harizmu ovdje, želimo raditi s djecom i mladima. Naša harizma je odgoj mladih, rad u školama kroz naše susrete. U kući ćemo imati i jednu dvoranu za rad sa mladima, a to nam je glavni cilj - kaže Lidija Jurišić.

Pisani izvori i kamena ploča

U pisanim izvorima navodi se da je u toj kući prije dvije stotine godina bila škola, koju su imali franjevci, a dolaskom Austro-Ugarske, zatekli su u Bosni 54 katoličke škole sa 56 učitelja i 2.295 učenika. Ta prva škola u Fojnici služila je franjevcima, biskup fra Augustin Miletić napisao je bukvar, a organizirano učenje stiglo je sa fra Mijom Gujićem. Bila je to jedna od prvih škola u BiH. Još u osmansko doba pričalo se da ovdje i čobanice znaju pisati i čitati.

U Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici čuva se kamena ploča na kojoj piše: "Pučka učiona načiniju troškom samostana pomočju Austrijske Vlade kat. Puka O. Mijo Gujić 1872." Tadašnje vlasti su na kamenu davale dozvolu za rad, služile su kao današnje građevinske gozvole. U Muzeju se čuvaju knjige “Početak slovstva” iz 1815., “Bukvar” iz 1836., “Početak pismenstva” iz 1848. i “Početni zemljopis za katoličke učione” iz 1871. godine.