BIH

MEHMEDAGIĆ: Protiv Zlatka Hume pokrenut je postupak, takve osobe ne trebaju OSA-i

SLUČAJ SALAKOVAC Novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije za "Avaz"

F. VELE

23.11.2015

Novoimenovani direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić izjavio je za “Dnevni avaz” da će u skladu s kodeksom ponašanja uposlenika OSA-e, odnosno zakonskim procedurama, biti pokrenut postupak protiv Zlatka Hume (24), uposlenika OSA-e, koji je priznao da je u petak bacio pirotehničko sredstvo ispred načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Ante Jeleča.

Pokrenut postupak

Mehmedagić, koji bi danas, zajedno sa svojim zamjenicima, formalno trebao preuzeti dužnost direktora, rekao je da se OSA ograđuje od takvog uposlenika, kao što će se ograditi i od svih drugih koji, eventualno, u budućnosti budu upleteni u takva ili slična nezakonita djela. Jer, kako smatra, takve osobe ne trebaju Agenciji.  

- Mi smo već pokrenuli postupak unutar OSA-e. Uzima se izjava od navedene osobe te najprije slijedi suspenzija, koja podrazumijeva uzimanje značke i udaljenje s posla do okončanja postupka. Iako ne želim da prejudiciram, s obzirom na sve okolnosti, vjerovatno će sve biti okvalificirano kao teška povreda dužnosti koja predviđa raskid radnog odnosa. Što se mene tiče, ukoliko to zakonski bude moguće, mi bismo odmah prešli na težu povredu dužnosti i otkaz takvom uposleniku, jer takva osoba nije za službu! U odnosu na navedeno djelo, prema uposlenicima OSA-e važe zakoni kao i za ostale građane i taj postupak će teći neovisno od OSA-e - rekao je Mehmedagić za naš list.

Neugodan kontekst

Najavio je početkom sedmice i saopćenje OSA-e u kojem će javnosti biti saopćeno šta je poduzeto u vezi sa slučajem “Salakovac”.

Pojašnjava da je kontekst u kojem se desio ovaj incident veoma neugodan, jer se dešava nakon terorističkog napada u Rajlovcu kod Sarajeva i smrti dvojice pripadnika OSBiH, te poslije terorističkih napada u Parizu. Dodao je da zapošljavanje i rad s mladim kadrovima OSA-e jeste dio dubljeg problema. 

On je za ATV ranije izjavio da je čuo da su tri osobe bile u automobilu ispred Jelečevog, te da se radi o mladim osobama koje nisu imale ozbiljne namjere.