BIH

ŽIVOT Nedeljko Ivelja podučavat će stare i mlade Trebinjce slikanju

Stanar Doma penzionera u trećoj životnoj dobi pokreće školu

P. MUCOVIĆ

22.11.2015

Da treća životna dob zna da bude itekako interesantna i ispunjena, dokaz je i likovni pedagog Nedeljko Ivelja Bato, stanar trebinjskog Doma penzionera. Ivelja je u došao poslije smrti svoje voljene supruge Duške, koja je također bila prosvjetni radnik. 

Pala odluka

- Bio sam prvo kod djece u Kanadi, ali budući da sam ja već star i često bolestan, a tamo nemam osiguranje, pa je liječenje skupo odlučio sam da se, ipak, vratim u Hercegovinu - priča Ivelja.

Dodaje da, iako ima stan u Bileći, nije mogao živjeti sam pa je odluka pala na jednu ovakvu ustanovu. 

- Dom penzionera u Trebinju sam sasvim drugačije zamišljao. Mislio sam da ću naći neku oronulu zgradu. Međutim, ono što me dočekalo prevazišlo je sva moja očekivanja. Mislio sam šta ću ja tamo u Domu, kuda ću ja svoje slobodno vrijeme da utrošim... Kada sam prvi put sjeo s direktoricom Darom Cvijetić, jednom predivnom ženom, ona kao da mi je pročitala misli. Shvatila je šta mene muči. Rekla mi je „Dođi, Bato, imat ćeš sve i imat ćeš i atelje da radiš“. I tako sam se ja obreo ovdje - objašnjava Ivelja. 

Dodaje da se već navikao na život u Domu i da je ovdje pronašao svoj mir.
Iako je naslikao na hiljade slika, koje se nalaze na svim kontinentima, Bato još ne odustaje, a pun je i planova kako da obogati život penzionera u ovoj ustanovi. 

- U dogovoru s direktoricom planiram otvoriti stalnu likovnu koloniju, gdje će dolaziti ljudi s čitavog prostora bivše Jugoslavije, a i šire. Ovdje postoje idealni uslovi za smještaj i rad, pogotovo će postojati poslije renoviranja, koje bi uskoro trebalo da počne - pojašnjava Bato.
 
Bato kaže da ima u planu otvoriti i školu slikanja u Domu, za stanare, ali i za sve zainteresirane građane. 

Ima iskustva 

- Imam i iskustva u pedagoškom radu s djecom, pa i s odraslima. Imam nekoliko đaka koje sam ja pripremao za upis na akademiju, a sada su već i završili. Mislim da bi to moglo biti odlično, a onda opet ima ovdje i stanara koji se interesuju, dođu pa posmatraju kako ja to radim - dodaje Ivelja.

Tehnika plitkog reljefa 

Ivelja je tokom života istraživao i došao do jedne veoma zanimljive tehnike, takozvanog plitkog reljefa koja se radi posebnom masom, ljepilom i cinkovim prahom.

plitki-reljef

Slike se mogu i opipati

- Te slike mogu i da se osjete, opipaju. Tako da tu imate i likovno izražavanje i oblikovanje. Dva su detalja za ovu tehniku jako zahvalna, Stari most i Ostrog. Kada sam nekoliko svojih slika rađenih ovom tehnikom ponudio poznatoj galeriji u Kanadi, vlasnik je odmah slike otkupio - kaže Ivelja.