BIH

NAKON OBJAVE ANONYMOUSA HRVATSKE Muhamed Bašić: Nisam terorista, ovo bi moglo završiti na sudu!

Reakcije građana BiH

D. KOVAČ

20.11.2015

Anonymousi iz Hrvatske danas su počeli sa objavljivanjem podataka osoba za koje tvrde da navodno podržavaju terorizam u BiH. Do sada je, prema našim saznanjima, objavljeno blizu 80 podataka o osobama iz naše zemlje.

Međutim, čini se da podaci Anonymousa nisu relevantni, barem ako je suditi po prvim reakcijama građana na društvenim mrežama, a čija su se imena našla na tom spisku.

Za Muhameda Bašića iz Travnika Anonymousi tvrde da je simpatizer Islamske države (ISIL) u BiH, ali on to odlučno opovrgava.

VEZANI TEKST Anonymousi iz Hrvatske počeli objavljivati podatke o osobama iz BiH koje navodno podržavaju terorizam!

"Veze nemam ni sa kakvim terorizmom...a ovo bi moglo završiti i na sudu, pa vi bujrum", komentirao je Bašić na objavu Anonymousa Hrvatske, na kojoj se nalazi i njegova fotografija, te lični podaci.

objava-anonymousa-hrvatske

Objava Anonymousa Hrvatske i reakcija Muhameda Bašića (Foto: Facebook)

Bašić naglašava kako ne treba dokazivati svoju nevinost, jer se prvo treba dokazati njegova krivica.

"Ili je dovoljno moje ime, adresa i fotografija da se okarakterišem kao terorista? Šta bih trebao - da negiram svoju religijsku pripadnost, da lažem da nisam musliman? Ne razumijem", navodi se u Bašićevom komentaru.

Sada me nazivaju teroristom, balijom, vehabijom...

U izjavi za "Avazov" portal, Bašić ističe kako je nakon svega ovoga izuzetno zatečen.

Niti sam kad sudski bio gonjen, ni dovođen u bilo kakvu vezu s terorizmom do ovog sad objavljivanja mojih podataka iz CIPS-a. Ne znam ko su ljudi koji stoje iza te stranice, ni otkud im moji podaci, ali znam zasigurno da je ovo krivično djelo i da bi se naše pravne institucije trebale pozabaviti oko ovog - rekao nam je Bašić.

Kako navodi, od objavljivanja podataka o njemu pristižu mu poruke u kojima ga nazivaju teroristom, balijom, vehabijom, te mu se upućuju raznorazne psovke na račun njegovog izgleda, uglavnom sa lažnih Facebook profila.

"Okrivljuje me se za stvari sa kojima nemam veze, a vjerovatno zbog toga jer sam musliman praktičar. Ne znam, zatečeni smo ja i moja porodica. Ponavljam, očekujem od naših pravnih institucija da ispitaju ovaj slučaj, a ja, hvala Allahu, nemam oraha u džepovima - dodao je Bašić.