KOLUMNE

Zlo na vratima

Komentar dana

Mirela KUKAN ([email protected])

20.11.2015

Suviše je dana žalosti posljednjih godina u našoj zemlji. Od svakog takvog pa do narednog zaklinjemo se da nam se više ne smije dogoditi nijedan takav!

Tako je bilo i 27. juna 2010., kada je u užasnom terorističkom aktu raznesena Policijska stanica u Bugojnu i ubijen policajac Tarik Ljubuškić, a šestero njegovih kolega teže i lakše povrijeđeno. Tako je bilo i ovogodišnjeg 27. aprila, kada smo oplakivali zvorničkog policajca Dragan Đurića, uz kojeg su ranjena dvojica njegovih kolega. 

Zlo zvano terorizam odavno je zakucalo na naša vrata - još od autobombaškog napada u Mostaru 1997. godine, preko još užasnijeg zločina koji je kod Konjica 2002. počinio Muamer Topalović, do napada na Američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine u režiji Mevlida Jašarevića. I sve to su bili pucnji u državu, baš kao i preksinoćni sumanuti čin u kojem su živote izgubila dva pripadnika Oružanih snaga BiH Armin Salić i Nedeljko Radić. 

I tako opet imamo Dan žalosti, jer zlu nismo na vrijeme zatvorili vrata. Ako ne iz dosadašnjih užasnih događaja kojima svjedočimo širom svijeta, od 11. septembra 2001. u Americi do 13. novembra 2015. u Francuskoj, onda smo barem iz pobrojanih bh. lekcija morali naučiti kako s naših vrata otjerati monstruma zvanog terorizam!

Panici i psihozi straha ne smijemo podleći, a još manje spinovanjima kroz koja nas nastoje što dublje podijeliti. Duh bosanskohercegovačkog čovjeka mora biti jači od ovog zla, jer barem smo mi kroz stoljeća izdržali hiljade puta gore pošasti. Moramo biti jači radi budućnosti naše djece, očuvanja naših ključnih vrijednosti, ljepote različitosti religija, slobode, mira i tolerancije.

Naša država baš zbog tih vrijednosti koje njeguje u srcu Evrope, i upravo zato što je poučena užasnim kataklizmama koje su je kroz historiju pogađale, mora se znati oduprijeti onima koji siju teror. Najveći naglasak je na ovome “znati”, a to možemo samo zajedno - bez podjela, svađa, netrpeljivosti, huškanja i mržnje bilo koje vrste! 

U suprotnom, pobijedit će nas sijači straha i terora, a ko zna onda koliko nas još dana žalosti čeka. Bosno i Hercegovino, nemojmo to dozvoliti!