BIH

Omeragićeva majka prije rata izvršila samoubistvo skokom u bunar, a otac radi kao vozač u GRAS-u

Komšije se plašile ubice dvojice vojnika

A. ALJIMI

19.11.2015

Pored blokirane ceste u sarajevskom naselju Sokolje sinoć smo zatekli dvije komšinice Enesa Omeragića, ubice dvojice vojnika Oružanih snaga BiH. Jedna od njih kazala nam je da su se svi u komšiluku sklanjali od Omeragića, jer je bio poznat kao ovisnik o drogama.

Brat i sestra

- U posljednjoj godini pustio je bradu, počeo nositi skraćene pantalone. Rano je ostao bez majke, koja je izvršila samoubistvo skokom u bunar, a njegov otac poslije se oženio i radi kao vozač autobusa u GRAS-u. Znam da je trebao ići u penziju, ali nije mu bio uplaćen staž. Otac mu je, inače, veoma fin čovjek, fin komšija, za razliku od njega. Također, ima brata i sestru – kazala nam je komšinica.

Druga komšinica ispričala nam je da se plašila Omeragića te da je prije nekoliko dana doživjela veliku neugodnost.

- On me je pozdravio na ulici, a ja sam samo prošla, nakon čega je on krenuo ka meni i prijetio je da će me izudarati nogama. Na svu sreću, u blizini je bio moj otac, koji je uzeo metalnu šipku i nasrnuo na njega te ga je otjerao od mene. Inače, svi su se u mahali plašili njega - ispričala nam je vidno uznemirena komšinica, koja nije htjela da joj objavljujemo ime.

Izoliran od porodice

Omeragić, sa sarajevskom adresom u ulici Ibrahima Perviza na broju 14, stanovao je sam u prizemlju dvospratne kuće. Na prvom spratu stanovala je njegova porodica.

Kako su nam kazali i drugi mještani koji su bili prisiljeni da čekaju kraj sinoćnje policijske akcije, osumnjičeni je bio izoliran i od svoje porodice. Navode i da se Enes Omeragić u posljednje vrijeme aktivno družio s osobama arapskog porijekla koje su se doselile u komšiluk te da je upravo od tada počeo da prakticira vehabizam.

Imao velike sume novca

Kako nam je ispričao vlasnik lokalnog autoservisa, koji, naravno, nije htio da mu se otkrije identitet, Omeragić je često dolazio kod njega na servis svog automobila Golfa i uvijek je kod sebe imao značajne iznose novca.