VIJESTI

FANATIK IZ SRBIJE STOJI IZA STRANICE KOJA SLAVI ZLOČINE ISIL-a Otkriven identitet muškarca koji veliča terorizam

Ludi vehabija

(Am.K.)

19.11.2015

Portal "Vijesti ummeta" veliča terorističke napade, kao npr. rušenje ruskog aviona na Sinaju ili ubijanje civila u Parizu, te širi propagandu i prijetnje "Islamske države".

Portal Blic.rs otkrio je da iza njega stoji izvjesni Nedžad Kučević-Balkan, rodom iz Tutina u Srbiji. Nedžad potiče iz bošnjačke obitelji Kučević koja se šezdesetih godina odselila u Tursku, gdje su promijenili prezime u Balkan. Njegov djed Bajram se kasnije vratio u Tutin, dok su Nedžadov otac Faruk i stričevi otišli u Austriju i Njemačku gdje su postali uspješni biznismeni.

"Nisam siguran da li je Nedžad rođen u Tutinu ili u Beču, ali sjećam se da je kao dijete proveo par godina u našem gradu, boraveći kod bake i djeda. Kasnije se i on odselio u Austriju, gdje su mu već bili roditelji. Nakon toga je rijetko dolazio u Srbiju - prisjetio se u izjavi za medije jedan stanovnik Tutina.

Dodao je i da se radi o radnoj, poštenoj i uglednoj obitelji građanske orijentacije, pa ih je sve začudilo kada su saznali da je Nedžad postao vehabija i da po Beču širi radikalne stavove o islamu.

"Njegovo zastranjenje u radikalizam najteže je pogodilo njegovog oca Faruka, koji je pokušao izvući sina iz te priče. Nije uspio i to ga je otjeralo u grob, jer je godinu potom preminuo od srčanog udara" - ispričali su novinarima građani Tutina.

Nedžad se vehabizmu (konzervativni pokret u islamu kojeg se opisuje kao jednog od glavnih uzroka radikalizma) navodno okrenuo nakon razočaranja koje je doživio tokom studiranja na Islamskom sveučilištu u Medini. Poslije studiranja se vratio u Beč, gdje je u džamiji Sahab pod imenom Ebu Muhamed počeo propovijedati kao Tekfir (sunitski musliman koji optužuje druge muslimane za napuštanje vjere). Tekfiri, između ostalog, vjeruju da je osoba koja počini samoubistvo u nastojanju da ubije neprijatelja mučenik te automatski ulazi u raj.