BIH

Lokalni tim AsuBiH: "Usudi se, (pri)druži se"

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježen i u Goraždu

Al. B.

17.11.2015

Šetnjom od Gradske dvorane "Mirsad Hurić" do Trga branilaca, postavljanjem transparenata na Most Alije Izetbegovića, te diskusijom o problemima s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci, Međunarodni dan srednjoškolaca obilježili su i srednjoškolci iz Goražda.

U organizaciji goraždanskog lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH više desetina srednjoškolaca učestvovalo je i u "Photo problem corneru", u kojem su mladi kroz vlastite fotografije na jedinstvenom okviru ukazali na probleme svoje lokalne zajednice i "Freeze performansu", tokom kojeg su definirani problemi koji ih prate tokom srednjoškolskog obrazovanja, te ispisani na komade papira koji su, simbolično, podignuti u zrak u 17.11. sati.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939., strijeljani bez suđenja.

- Najveći problemi mladih u ovoj lokalnoj zajednici je njihova pasivnost, jer na svim događajima, koncertima, predstavama učestvuju ili prisustvuju isti, kao i nepovezanost škola u akcijama i projektima jer ih sve škole rade pojedinačno i odvojeno. S druge strane, ova akcija organizuje se u 54 grada u BiH u kojima postoji ASuBiH i nadamo se da će nas i vlasti ozbiljno shvatiti i više uložiti u obrazovanje – u opremanje školskih kabineta i osavremenjavanje nastavnog procesa, a najprije 17. novembar zapamtiti kao Međunarodni dan srednjoškolaca koji će se - kazao nam je Alem Bajramović, saradnik za medije i odnose s javnošću Lokalnog tima ASuBiH Goražde.

Glavna parola ovogodišnjeg Dana srednjoškolaca je "Usudi se, (pri)druži se". Cilj je podstaći sve srednjoškolce da se uključe u ASuBiH zbog rješavanja problema u srednjoškolskom obrazovnom sistemu, jer zajednički aktivizam ima dosta bolji efekat.