NOGOMET

DEJAN LOVREN ZA AVAZ: Zašto se plašiti Iraca, imate Džeku i Pjanića!

Hrvatski reprezentativac i nogometaš Liverpula

Adis MIZDRAK

12.11.2015

Dejana Lovrena mnogi smatraju precijenjenim igračem, sklonom čestim kiksevima u zadnjoj liniji. No, stvarnost i statistički podaci govore drugačije. Hrvatski reprezentativac, rođen u Kaknju, nogometni hljeb već godinama zarađuje u najboljoj svjetskoj ligi - Premijeršipu. 

Stameni stoper je u julu prošle godine iz Sautemptona prešao u slavni Liverpul za 26 miliona eura, čime je postao najskuplji defanzivac tima s Enfild rouda u historiji. Također, transfer Lovrena peti je najskuplji u historiji “Redsa”.

Tvrdoglav narod

Lovren već nekoliko sezona nosi dresove engleskih klubova, a poznato je da skoro čitava nogometna reprezentacija Irske (protivnik BiH u baražu) nastupa u Premijeršipu. Upravo je to bio povod da razgovaramo s Lovrenom. Nogometaš Liverpula ekskluzivno je za čitaoce “Dnevnog avaza” govorio o šansama “Zmajeva” u dvomeču baraža protiv Iraca, Džeki, Pjaniću, Jirgenu Klopu (Jurgen Klopp)...

lovren-adis

Foto: Avaz (Lovren u razgovoru s našim novinarom)

Godinama igrate u Engleskoj. Poznajete mnogo irskih reprezentativaca. Šta javnost u Bosni i Hercegovini može očekivati od dvomeču baraža protiv Republike Irske? 

- Volio bih više od bilo čega da Bosna i Hercegovina savlada Republiku Irsku u dvomeču baraža i da se plasirate. Odmah da vam kažem, bit će teško. Irci cu izuzetno kvalitetni i očekujem dvije tvrde i neizvjesne utakmice. Poznajem mnoge njihove reprezentativce, sve su to sjajni igrači. Ne bi igrali u Premijer ligi Engleske da ne vrijede.

Šta nam savjetujete? Kako im se suprotstaviti? Sigurno je da Irci neće odstupiti od otočkog stila igranja nogometa.

- Irci kao Irci. Tvrdoglav su i fanatičan narod, uvijek spremni da za svoju domovinu ginu na terenu. Sigurno je da će svih 180 minuta biti vatreno. Oni će doslovno ginuti za svaku loptu, za svaki pedalj terena i neće vam biti lako. Njihovo glavno oružje bit će, svakako, duge lopte i prekidi, ali ja sam uvjeren da će vaši stoperi izaći nakraj s neugodnim Ircima u skoku. Samo treba spustiti loptu.

Dodatna snaga Iraca svakako će biti sjajni stručnjak na klupi Martin O'Nil (O'Neill). Vjerujem da ga dobro poznajete, baš kao i većina ljubitelja nogometa na Otoku.

- Svakako. O'Nil je veliki stručnjak. Irci mu vjeruju i uzdaju se u njega. Nogomet ima u malom prstu. Istaknu bih i navijače Irske, koji su fanatični i bučni.

Koliko poznajete reprezentaciju BiH? Imali ste proteklih sezona bezbroj duela s Edinom Džekom dok je nastupao za Mančester siti.

- Džeko je svjetska klasa. Osim njega, fascinira me i Miralem Pjanić. Uopće ne sumnjam u vašu selekciju. Dakle, imate Džeku i Pjanića i zašto se, onda, plašite Irske? Pratim njihove igre. Igraju u vrhunskoj formi, a to je veoma bitno. Vjerujem u BiH i od srca se nadam da će se “Zmajevi” kvalificirati na Euro.

Na Euro se već plasirala Hrvatska. Šta mislite o scenariju da, kad se, ako Bog da, i mi plasiramo u Francusku, kuglice u Nionu spoje Hrvatsku i BiH u istu grupu?

- To bi bilo sjajno. Volio bih kada bi Hrvatska i BiH igrale na Euru. Nadam se tom susretu.

Šta može hrvatska reprezentacija na Evropskom prvenstvu?

- Najbitnije je da smo se plasirali. Euro je sjajan događaj za promociju svake države i osnovni cilj je bio plasman.

Genijalni Klop 

Već drugu sezonu nosite dres jednog od najvećih klubova na svijetu Liverpula. Šta može klub s Enfil rouda u ovoj sezoni?

- Prvenstveni cilj je da probamo osvojiti Evropsku ligu, čime bismo se direktno kvalificirali u Ligu prvaka naredne sezone. To ne krijemo. Što se tiče Premijer lige, sve je otvoreno. Zaostajemo devet bodova za vodećim Mančester sitijem. Upravo narednog vikenda igramo s njima i bit će to prilika da smanjimo zaostatak.

Sjajni njemački stručnjak Jirgen Klop nedavno je stigao u Liverpul. Kakvi su prvi utisci?

- Klop je meni odličan. Sjajan je stručnjak, koji je donio novu energiju u ekipu. Treninzi su specifični i svi smo zadovoljni njegovim dolaskom. 

Imate li, za kraj razgovora, neku poruku za čitaoce “Dnevnog avaza”?

- Moramo se držati jedni uz druge u ova teška vremena.

Najbolji stoper Premijer lige

Centar za sportska istraživanja (CIES) objavio je na kraju prošle sezone listu najboljih evropskih nogometaša. Lovren je izabran za 12. najboljeg stopera u Evropi, ujedno najboljeg u Premijer ligi Engleske, ostavivši iz sebe Vinsenta Kompanija (Vincent), Džona Terija (John Terry)...

Šest je elemenata uzeto u obzir (čvrstina u duelima, spašene lopte, dodavanja, oduzete lopte, stvorene prilike i udarci), a nogometaši su morali odigrati najmanje 60 posto ukupnih minuta.

Posjetio baku u Kaknju

Lovren je u utorak boravio u rodnom Kaknju. Zajedno sa svojim ocem Sašom, posjetio je Općinu Kakanj. Domaćini prijema, koji je upriličen za Lovrena i njegovog oca, bili su predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić i općinski načelnik Nermin Mandra.

lovren-kakanj

Foto: Avaz (Lovren s ocem Sašom posjetio Općinu Kakanj)

Lovren se u razgovoru s domaćinima interesirao za opće stanje u Kaknju, a u znak sjećanja na posjetu,  predsjedavajućem Općinskog vijeća i načelniku uručio je prigodne poklone - dresove sa svojim imenom u Liverpulu.

- Posjetio sam baku, koja živi u Kaknju. Uvijek se radujem dolasku u Kakanj. Također, završavao sam neku papirologiju, ali nisam imao vremena da ostanem duže u BiH. Obaveze, nažalost, zovu - rekao je Lovren.