NOGOMET

MARTIN O'NEILL: Talenat je upisan u DNK igrača iz bivše Jugoslavije

Selektor Irske pohvalno govorio i o selektoru BiH Baždareviću

A.U.

11.11.2015

Selektor Irske Martin O'Neill na današnjoj konferenciji za medije prisjetio se jugoslovenske reprezentacije, koju su činili i igrači iz Bosne i Hercegovine, rekavši da je Jugoslavija uvijek imala talentovanih igrača.

Utakmica sa Jugoslavijom

"Sjećam se kada je Irska igrala protiv Jugoslavije u Beogradu, na stadionu je bilo oko 65.000 navijača. Smatram da su 70-ih godina imali najtalentovanije individualce, ali nisu uvijek imali timsku igru", rekao je O'Neill.

Kazao je da mu je to bilo jasno nakon spomenute utakmice u Beogradu.

"Kada bi god njihov napadač Ivica Šurjak dobio loptu, sa tribina bi se čuli zvižduci jer je on igrao za Hajduk. Naravno, tada sam bio mlad i nisam poznavao političku situaciju, ali kasnije (90-ih op.a) to nam je postalo svima jasno", rekao je O'Neill.

Vezana vijest >>> NEVIĐENI PROBLEMI IRACA: Shane Long definitivno otpisan za susret u Zenici

Odgovarajući na komentar da je BiH napredovala u posljednjih 20 godina sa ekipom u kojoj igraju igrači različitih nacionalnosti, selektor Irske je kazao da je to nepobitna činjenica.

"To je upisano u DNK tih igrača, Jugosloveni su uvijek bili talentovani. BiH sada ima i dobar timski duh, novi trener je dobro posložio stvari. Vjerujem da su smatrali da su se trebali kvalifikovati i bez baraža, možda je bilo nekih unutrašnjih sukoba ili nešto drugo što ih je spriječilo u tome. Njihovi rezultati protiv jačih ekipa uopšte nisu loši. Ali, sada su malo previše samouvjereni i možda smatraju da moraju nastupiti na Evropskom prvenstvu“, rekao je O'Neill.

Igrači BiH pokazali jedinstvo

Ističe da su igrači BiH u posljednjih nekoliko utakmica pokazali jedinstvo koje je nedostajalo na početku kvalifikacija.

"Možda je to i do novog trenera, i on mora biti zaslužan. Definitivno, primjetna je pozitivna atmosfera u ekipi, a to pretpostavljam na osnovu snimaka utakmica koje sam gledao. Način na koji su slavili golove, naročito one protiv Velsa, pokazuje da su ujedinjeni“, rekao je O'Neill.

Navodi da ne poznaje naše igrače osim Džeke, Begovića i "malog dečka" Pjanića, te neke druge koji su mu privukli pažnju. Ističe da je i čitao malo o historiji naše zemlje, ali daleko od toga da je stručnjak.

"Ovdje sigurno ima ljudi koji znaju više od mene. Mogao bih pričati minutu i pol, a onda bi došao neko i upropastio me“, našalio se O'Neill.

Selektor Irske govorio je i o novom ugovoru o kojem se spekulira, rekavši da bi ga se bilo "teško otresti", ukoliko bi se kvalifikao za Evropsko prvenstvo.

Irci u problemima

Čini se da nema kraja problemima sa povredama i suspenzijama u reprezentaciji Irske. Danas se na treningu prilikom jednog starta povrijedio i stoper Richard Keogh. O'Neill je kazao da se nada kako će 29-godišnji igrač Derbyja moći putovati u Zenicu, ističući da i bez ove povrede ima mnogo problema u ekipi. 

Irci još uvijek čekaju vijesti iz Engleske gdje se u svojim klubovima oporavljaju Shane Long i Alan Judge, te su pod znakom upitnika za utakmice baraža.