NOGOMET

UOČI PRVOG SUSRETA U ZENICI Jeste li znali ove činjenice o selekcijama BiH i Irske

"Zmajevi" i "Momci u zelenom" do sad igrali jedanput

D. K.

11.11.2015

Fudbalske reprezentacije BiH i Republike Irske za dva dana će na zeničkom "Bilinom polju" odmjeriti snage u okviru prvog susreta baraža za Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Francuskoj. Donosimo vam nekoliko interesantnih činjenica o "Zmajevima" i "The Boys in Green" ("Momcima u zelenom", što je nadimak irske reprezentacije).

Jedini međusobni duel dvije selekcije odigrale su 26. maja 2012. godine u Dublinu, na istom "Aviva" stadionu na kojem će biti igran i revanš susret Irske i BiH u baražu. Bio je to prijateljski duel u kojem je gol odluke postigao Shane Long u 78. minuti susreta.

"Zmajevi" su u posljednjih šest mečeva u svim takmičenjima na domaćem terenu poraženi samo jedanput. Bolja je u okviru kvalifikacija za EP 2016 bila reprezentacija Kipra sa 2:1. Upravo je tim porazom BiH i započela svoj nastup u kvalifikacijama.

Jedini neriješen ishod u tom periodu odigrali smo protiv Belgije (1:1, kvalifikacije za EP), dok su redom pognute glave iz naše zemlje odlazili: Lihtenštajn (3:0) - prijateljski duel, Izrael (3:1), Andora (3:0) i Vels (2:0) - kvalifikacije za EP.

BiH je najefikasnija selekcija u cijelim kvalifikacijama ako se u obzir uzme samo period od 30. do 45. minute susreta. U tom periodu naši "Zmajevi" postigli su čak 58% svojih golova.

S druge strane, selekcija Irske od posljednjih 11 mečeva u gostima šest puta nije uspjela da postigne gol. Pobijedila je dva puta, odigrala pet puta neriješeno, a poraz doživjela četiri puta.

Obje ekipe su drugi put zaredom u baražu za EP (BiH je u baražu za EP 2012 poražena od Portugala, dok je Irska prošla Estoniju).

Na kraju, Edin Džeko postigao je najmanje jedan gol u posljednje tri utakmice koje je naša selekcija igrala na svom terenu u okviru kvalifikacija za EP.