VIJESTI

PROTEST SREBRENIČANKI U TUZLI: Majke umiru, a nisu pronašle kosti svoje ubijene djece

Podsjetile na genocid počinjen u julu 1995. godine

A. H.

11.11.2015

Majke Srebrenice danas su mirnim protestom na ulicama Tuzle ponovo podsjetile na genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Iskazujući negodovanje zbog sporog procesa identifikacija, Srebreničanke su razočarane što 20 godina nakon genocida još mnoge od njih nisu uspjele pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih.

- Sve je naprosto stalo. Mnoge majke su pomrle, a nisu dočekale da ukopaju svoju djecu. Kad se već naši političari sastaju sa srbijanskim političarima i hvale ih kako rade na pomirenju, zašto onda od njih ne traže da natjeraju svoje komandante koji su prekopavali masovne grobnice, da pokažu gdje su sve sakrili tijela naše ubijene djece. Tek tada ćemo moći povjerovati u njihove priče - kazala je za Hajra Ćatić predsjednica UG "Žene Srebrenice".

Današnjem protestu Srebreničanki u Tuzli, pridružilo se i tridesetak članova Udruženja "Ljubitelja prirode" Kantona Sarajevo.

- Našim dolaskom na protest željeli smo pokazati majkama Srebrenice da razumijemo njihovu bol i da ih podržavamo u svim njihovim zahtjevima. Sarajevo nije daleko i naš dolazak u Tuzlu danas samo je mali gest pažnje u odnosu na sve šta su majke Srebrenice  preživjele - kazala je predsjednica Udruženja "Ljubitelji prirode" Muvedeta Dervanović.