VIJESTI

INVESTICIONA KONFERENCIJA Vučić obećao 5 miliona eura za Srebrenicu

Prisustvuju brojne visoke zvanice

Dž. Č./E. T.

11.11.2015

14:00 Na pres-konferenciji kojom je za danas zatvorena Investiciono - razvojna konferencija u Srebrenici, Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, zahvalio se Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću, kazavši da nije očekivao sredstva koja su odobrili za Srebrenicu.

Podsjećamo, Vlada Srbije donirala je 10 miliona KM Srebrenici, od čega će četiri miliona biti uplaćeno u gotovini, a preostalih šest iskorišteno kroz razne razvojne projekte.

Investiciono-razvojna konferencija koja se održava u Srebrenici bit će nastavljena i sutra od 11.00 sati.

durakovic

Duraković: Nije očekivao 10 miliona KM

13:50 U Domu kulture Srebrenica pristnima se obratio i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA. On je kazao kako je "naša obaveza da mijenjamo sliku Srebrenice na koju je prva asocijacija rat". Dodao je da se mora otvoriti novo poglavlje u životu građana Srebrenice, te da se treba raditi na poboljšavanju odnosa sa Srbijom i regiojom.

izebegovic

Izetbegović: Investirajte u Srebrenicu

- Želimo vratiti život u Srebrenicu, i ljude koji će ostvariti svoj san ovdje. Siguran sam da to možemo ostvariti prilikama koje nam se pružaju. Prirodnim resursima, koji su pogodni za razvoj privrde, ali i kulturno-historijskim spomenicima. Želja mi je da se u Srebrenicu vraćate češće. Investirajte u Srebrenicu, svako dobro i uspješan rad - kazao je Izetbegović.

13:30 Zamjenik premijera Crne Gore Rafet Husović, koji je ispred ove zemlje podržao inicijativu Investiciono-razvojne konferencije, istakao je da se situacija u Srebrenici mora popraviti kroz otvaranje novih radnih mjesta. 

U svom obraćanju on je ukazao na jako dobre odnose Crne Gore i BiH.  

- Trebamo raditi na razvoju prekogranične saradnje. Prvi ugovor sa susjednim državama Crna Gora je potpisala sa BiH u Beču, a to je i prvi ugovor bez međunarodnog posredovanja -  rekao je Husović.

13:00 Premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da Srebrenica dijeli sudbinu drugih općina u Republici Srpskoj u obnovi i razvoju. 

cvijanovic

Cvijanović: Dobre veze

U svom govoru na Investiciono-razvojnoj konferenciji kazala je da se uz dobre veze uvijek uspiju realizirati razni projekti.

- Mi ćemo stati iza svih projekata. Kao vlada smo uložili blizu 50 miliona KM. RS se prema Srebrenici odnosi na strateški i poseban način - kazala je Cvijanović.

12:00 Predsjednik RS-a Milorad Dodik u svom obraćanju učesnicima Investicijsko-razvojne konferencije u Srebrenici naglasio je da država ne može da napravi fabrike, ali može da obezbjedi stimulanse za one koji to žele. 

milorad-dodik

Dodik: Zajedno mnogo toga možemo učiniti

Kroz svoj govor istakao je važnost Guber banje, kao i mosta Bratunac - Ljubovija.

- Želim da vlasti BiH ovaj prelaz tretiraju kao značajan robni prelaz, i mislim da zajedno možemo mnogo da učinimo - dodao je Dodik.

11:30 Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica otvorio je Investiciono-razvojnu konferenciju u Srebrenici rekavši da je zadovoljan prizorom u Potočarima, gdje su Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Denis Zvizdić relaksirajuće razgovarali, što je, po njemu, ponos i poruka onima koji hoće da ih razdvoje.

- To je bio prvi znak za izgradnju bolje i prosperitetnije Srebenice. Ovdje žive vrijedni ljudi, inteligentan i marljiv narod kojem želimo prosperitet. Srebrenički kraj je bogat prirodnim potencijalima, i to vijekovima, pa se otvara mogućnost za investiranje. Ali se Srebrenica ne razvija. Srebrenica treba postati industrijski, a ne politički interes. Danas je prilika da ovo bude historijski dan za Srebrenicu, i sve nas. Ne sutra, ne prekosutra, nego danas, i to putem konkretnih akcija obnove. Molim vas, da danas ne govorimo o politici, nego da pokažemo mudrost čestith i odgvornih ljudi, i da radimo na interesu građana Srebrenice. Danas možemo i trebamo pokrenuti najbitnija privredna, ekonomska i socijalna pitanja - kazao je Duraković.

Ponovio je da je Guber banja duša Srebrenice, koja bi od tog grada mogla napraviti atraktivnu turističku destinaciju, te napomenuo važnost rješavanja spora oko poplavljenog zemljišta HE Perućac, o čemu su već razgovarali na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Dodao je da je neophodno raditi na povezivanju Srebrenice, te da se mora raditi na asfaltiranju makadamskih puteva.

- Danas budimo pomirenje i zajedništvo. Cijela BiH i region očekuje da Srebrenica bude mjesto mira, razumijevanja i saradnje. Nemojmo iznevjeriti ovo - zaključio je Duraković.

11:20 Vlada Srbije odobrila je jutros budžet za Srebenicu u visini od pet miliona eura.

Od pet miliona eura ili deset miliona konvertibilnih maraka pripremljenih za Investiciono razvojnu konferencije "Srebrenica 2015", koja se danas i sutra održava u tom gradu, dva miliona će biti uplaćeno u gotovini, a preostala tri miliona eura kroz projekte.

Projekti će biti odabrani na osnovu potreba Srebrenice i oni će sami odlučiti gdje će biti investirani, u školu, bolnicu ili nešto drugo.

aleksandar-vucic

Vučić: Spremni smo da damo

- Dva miliona eura prebacit ćemo odmah na račun općine Srebrenica. To će biti na računu u ponedjeljak. Zajednički želimo da oformimo tim da radi sa novcem od tri miliona eura. Spremni smo da damo samo recite za šta treba - rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, te dodao "Mi Srbi želimo najbolje odnose sa bošnjacima. Želimo da svima bude bolje i ovo je naš mali doprinos".

11:15 Nakon što je odao počast žrtvama genocida, premijer Srbije je na pitanje novinara šta poručuje nakon četiri mjeseca od incidenta u Srebrenici, rekao da je svoj stav o tome pokazao time što se jutros poklonio nevinim srebreničkim žrtvama.

- Poklonivši se nevinim srebreničkim žrtvama i ono što će Republika Srbija i naši ljudi danas uraditi za Srebrenicu, vjerujem da će biti signal da sem poštovanja prošlosti i razumijevanja za ono šta se dogodilo, sa velikim optimizmom gledamo u zajedničku budućnost - rekao je Vučić u kratkoj izjavio ispred Doma kulture u Srebrenici, gdje upravo počinje konferencija "Srebrenica 2015".

Foto: B. Nizić (Delegacije na konferenciji u Domu kulture Srebrenica)

Foto: B. Nizić (Delegacije u srebreničkom Domu kulture)

11:00 Očekuje se dolazak delegacija BiH i Srbije u Dom kulture Srebrenica, nakon čega će zvanično i početi današnja konferencija. Organizatori konferencije nadaju se kako će Srebrenica u budućnosti biti ekonomski centar regiona.

10:45 Majke Srebrenice dočekale su premijera Srbije u Memorijalnom centru Potočari. Munira Subašić, članica Udruženja majke Srebrenice kazala je da joj je veoma drago što je Vučić ponovo došao u Srebrenicu, položio cvijeće za žrtve genocida, te što je sve prošlo u najboljem redu. Na taj način, kaže Subašić, građani Srebrenice osjećaju veliku sigurnost.

10:40 Delegacije koje su odale počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari sele se u srebrenički Dom kulture, gdje se očekuje da će u 11 sati zvanično početi investiciono-razvojna konferencija "Srebrenica 2015".

10:35 Iako je ranije najavljeno da se predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović neće pojaviti u Potočarima, oni su to ipak uradili. Položili su cvijeće u Memorijalnom centru Potočari i na taj način odali počast žrtvama genocida.

10:20 Aleksandar Vučić, srbijanski premijer, stigao je u Potočare i položio cvijeće u Memorijalnom centru Potočari. On se poklonio žrtvama genocida i odao im počast.

Podsjećamo, uoči dolaska u Srebrenicu, Vučić je poručio da će Srbija toj općini dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju za finansiranje izgradnje neophodnih javnih objekata.

Foto: B. Nizić (Aleksandar Vučić odao počast žrtvama genocida)

Foto: B. Nizić (Vučić odao počast žrtvama genocida)

10:05 Sve je spremno za početak investiciono-razvojne konferenciji "Srebrenica 2015". Brojne delegacije su pristigle i još se čeka na dolazak srbijanske delegacije. 

Među delegacijama koje će položiti cvijeće i odati počast žrtvama genocida u Potočarima, kako saznajemo, neće biti predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović. Oni će samo učestvovati u redovnom programu današnje konferencije.

10:00 - Imamo konkretne projekte, ali ne i konkretna djela i nadamo se da će sve riječi koje smo dosad slušali početi da se pretvaraju u djela nakon današnje konferencije - kazao je gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

09:55 U Potočare je stigao i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA-a. 

09:50 Za nekoliko trenutaka očekuje se dolazak srbijanske delegacije u Srebrenicu koju predvodi Aleksandar Vučić, premijer ove zemlje.

09:40 Na konferenciji će, kako saznajemo, biti govora o pozitivnim stranama Srebrenice. Cilj je da se ljudima pokaže da se u Srebrenici može živjeti i da se tu ljudima mora pružiti šansa, istakao je Ćamil Duraković, gradonačelnik ovog grada.

09:05 U Potočarima se očekuju delegacije, kako je najavljeno iz protokola konferencije, koje će položiti cvijeće i odati počast žrtvama genocida. Najavljen je dolazak Aleksandra Vučića, premijera Srbije i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, kao i ostalih domaćih zvaničnika, učesnika dvodnevne konferencije u Srebrenici. Reporteri "Avaza" će blagovremeno izvještavati s lica mjesta.

Treba naglasiti da je je ovo prva Vučićeva posjeta Srebrenici nakon napada koji se desio na njega 11. jula, tokom dženaze žrtvama genocida.

08:55 Veliki broj policajaca Republike Srpske, pripadnika specijalnih jedinica i sigurnosnih agencija prisutno je jutros u Srebrenici i obezbjeđuju prilaze ovom mjestu uoči današnjeg početka dvodnevne Investiciono-razvojne konferencije.

Veliko obezbjeđenje je na ulicama i putevima koji vode ka Srebrenici. Kontrolišu se sva vozila i putnici koji dolaze u Srebrenicu, a saobraćaj teretnih vozila putevima u cijeloj regiji Birač danas je zabranjen.

Za saobraćaj su zatvorene i ulice u centru ovog gradića, gdje bi trebalo da se parkiraju vozila učesnika konferencije. Zbog izmijenjenog režima saobraćaja škole u Srebrenici danas ne rade, kao i neke ustanove i firme.

08:43 Na investiciono-razvojnoj konferenciji "Srebrenica 2015", koja danas počinje u tom gradu, bit će predstavljene mogućnosti investiranja u razvoj različitih oblasti života i rada građana Srebrenice, resursni potencijali regije, kao i određene pogodnosti za potencijalne investitore.

Prisustvo su potvrdili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, i mnoge druge zvanice, a očekuje se i prisustvo članova Predsjedništva BiH, premijera Turske, predsjednika Slovenije, predsjednika Makedonije i drugih. 

Na dvodnevnoj konferenciji će biti upriličena prezentacija Guber Banje, predstavljene uspješne privredne priče s područja općine Srebrenica, projekt "Zašto investirati u Srebrenicu?" te infrastrukturni projekti te općine. Također, bit će održana prezentacija Agencije za unapređenje stranih investicija - FIPA "Investiciona klima u BiH", Privredne komore RS-a "Mjere poticaja u Republici Srpskoj", mjere poticaja investicijama i potrebe općine Srebrenica, kao i finansijski proizvodi dostupni u Srebrenici.

Na konferenciji će se obratiti i ambasadori SAD-a, Holandije, Turske, Norveške, Velike Britanije, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, rezidentni predstavnik UN-a u BiH, te predstavnik OSCE-a. Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da će "svaka stvar koja dođe u taj grad" biti pozitivna i korak naprijed, te da najviše očekuje od domaćih investitora.

Naveo je da je trenutno u Srebrenici u javnom sektoru zaposleno više od 200 radnika, ali da se očekuju nova zaposlenja jer je za četiri godine planirano 400 radnih mjesta.

- Poznavajući one koji će biti prisutni na konferenciji, uvjeren sam da su spremni nešto konkretno uraditi za Srebrenicu jer znaju ideju ove konferencije koja ima za cilj da riječi budu pretočene u djela i da se konačno u Srebrenici ostavi nešto što donosi bolju budućnost za sve građane - naglasio je Duraković.