VIJESTI

Nikola Poplašen imenovan za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH

Na sjednici Doma naroda prihvaćen prijedlog

Autor:Mi. K.

10.11.2015

Bivšeg predsjednika Republike Srpske, Nikolu Poplašena, Dom naroda BiH imenovao je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta predložila je četiri imena.

Predloženi su Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata. Na današnjoj sjednici Doma naroda ovaj prijedlog je i prihvaćen.

Da bi novoimenovani članovi stupili na dužnost njihovo imenovanje mora potvrditi i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nikola Poplašen prija rata u BiH bio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Bio je predsjednik RS-a od novembra 1998. do septembra 1999. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika mandatarom za sastav vlade, smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999. godine.

Polašen je u martu 1993. godine, u vrijeme rata u BiH, osnovao Srpsku radikalnu stranku.

Na suđenju Momčilu Krajišniku bio je svjedok odbrane. Tužilac Mark Harmon tada je Poplašena podsjetio na njegove ratne dane. Citirao mu je dio knjige njegovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja koji ga je imenovao "vojvodom", pošto se Poplašen tokom rata u BiH borio u četničkim jedinicama, međutim on je te navode negirao.

Šešelj je je na suđenju u Hagu svojevremeno izjavio da se ne odriče nijednog svog vojvode osim Nikole Poplašena kojeg je optužio za saradnju sa Tribunalom.