AUTO-MOTO

Lexus predstavio LF-FC

Elegantna premium limuzina

Autor:(D. K.)

10.11.2015

LF-LC je elegantna premium limuzina dužine 5.300 mm, širine 2.000 i visine 1.410 mm koju krasi posljednja verzija L-finesse dizajnerskog izažaja s nekoliko vrlo uočljivih i dojmljivih detalja, od kojih se posebno izdvajaju maska te svjetla, prednja i stražnja. Vanjsku sliku ove tzv. kupeovske limuzine zaokružuje dinamična linija krova te 21-colni točkovi izrađeni od aluminija i ugljičnih vlakana.

Unutrašnjost je moderno uređena s više različitih vrsta zaslona osjetljivih na dodir koji su zamijenili gotovo sve standardne prekidače, a tu je i napredno HMI (human machine interface) sučelje koje prepoznaje naredbe pokretima ruke, odnosno gestikulacijom. Također, ovaj je automobil opremljen i sistemom koji u nekim situacijama omogućuje autonomnu vožnju.

Što se tehničkih karakteristika tiče, za sada je poznato samo kako se radi o automobilu s pogonom na sva četiri točka zahvaljujući snažnom pogonskom sistemu gorivih ćelija koji pokreće zadnju osovinu, te dva prednja električna motora koja se nalaze u točkovima. Nadalje, gorive ćelije su smještene otraga, pogonska jedinica sprijeda, a tu spremnici vodika T oblika i svi oni dodatno garantuju optimalnu raspodjelu mase za jednu sportski nastrojenu limuzinu.

Riječ je navodno o "inovativnom" pogonskom sklopu koji omogućuje optimalnu isporuku okretnog momenta između prednjih i zadnjih točkova kako bi se osigurale vrhunske vozne sposobnosti i visoki stepen stabilnosti. No, kako smo već rekli, konkretniji podaci za sada ostaju nepoznati.

Na kraju, dodajmo kako službeno priopćenje navodi da je LF-LC "vizionarsko vozilo za ne tako daleku budućnost", a najvažnija mu je dakle zadaća dati uvid u izgled i tehnologiju sljedeće generacije modela LS, čiji se dolazak na tržište očekuje sljedeće godine.