NOGOMET

IRSKI SELEKTOR O'NEILL: O'Shea upitan i za revanš, Long primio injekciju u članak

Press konferencija u Dublinu

D. K.

10.11.2015

Ohrabrujuće vijesti stižu nam iz Irske. Naime, nastup 34-godišnjeg odbrambenog igrača irske reprezentacije Johna O'Shee u predstojećim utakmicama baraža protiv BiH i dalje je upitan. Izvjesno je da ga nećemo gledati u Zenici, prije svega zbog kartona, ali je velika vjerovatnoća da protiv naših Zmajeva neće igrati ni u revanš susretu, zbog povrede. Podsjetimo, O'Shea igra za engleski Sunderland, za koji je posljednji nastup ubilježio 25. oktobra protiv Newcastlea, kada je zadobio povredu tetive.

O'Shea se oporavlja

Selektor Irske Martin O'Neill kazao je kako se O'Shea oporavlja u Sunderlandu, gdje će provesti narednih nekoliko dana, te da se njegovo zdravstveno stanje konstantno poboljšava.

- Naravno, on neće nastupiti u prvoj utakmici, ali mi njegovo zdravstveno stanje pratimo iz dana u dan. U srijedu bi trebao biti poznat njegov status na osnovu kojeg bi se moglo procijeniti da li će igrati u uzvratu u Dublinu - rekao je O'Neill.

Irskog selektora, također, zabrinjava i zdravstveno stanje napadača Shanea Longa. Long je jučer primio injekciju u članak, ali još uvijek postoje određene šanse da zaigra na "Bilinom polju".

- Nažalost, Long se nije mnogo oporavio nakon utakmice protiv Poljske. U narednih nekoliko dana mogli bismo znati i njegov status. Bilo bi sjajno po nas kad bi on bio spreman. Međutim, morat ćemo pričekati da prođe 48 sati nakon injekcije, i tek tada možemo pričati o njemu - kazao je O'Neill.

Džeko i Pjanić su opasni

Na konferenciji za novinare O'Neill je prokomentarisao i svog rivala u baražu, selekciju Bosne i Hercegovine, za koju nije štedio riječi. Naročito je izdvojio Edina Džeku i Miralema Pjanića, za koje je naglasio kako se radi o vrsnim igračima.

- Pjanić je sjajan igrač, naročito je opasan iz prekida. I on i Džeko sjajni su igrači i tehnički veoma potkovani. Bit će nam teško, ali ako ne budemo pravili puno grešaka, ni njima neće biti lako - svjestan je O'Neill.

Irski selektor smatra da je po njegovu selekciju izuzetno bitno da se revanš igra na njihovom terenu.

- Da ste pitali bilo kojeg selektora prilikom žrijeba, svi bi rekli isto - da revanš susret žele igrati pred domaćom publikom - mišljenja je O'Neill.

Zaslužili smo makar baraž

Naveo je kako su njegovi igrači zaslužili da se nađu makar u baražu, naročito zbog dobrih partija protiv svjetskih šampiona - Njemačke (1:0 i 1:1, op.a.).

- Da mi je neko na samom početku kvalifikacija ponudio baraž - da dvije utakmice odlučuju o našem nastupu na Evropskom prvenstvu - objeručke bih to prihvatio - rekao je O'Neill.

Ponovio je kako Irsku protiv BiH očekuju dva teška susreta, u kojima će odlučivati sitni detalji.

- Ne možemo očekivati da napravimo dobar rezultat ni u drugoj utakmici, ukoliko se dobro psihički i fizički ne pripremimo za prvu. Moramo biti optimistični i pokušati da postignemo gol u gostima, što bi moglo biti ključ našeg uspjeha. Dat ćemo sve od sebe da to i uradimo, kako bi našim igračima, ali i publici bilo mnogo lakše u revanšu u ponedjeljak - istaknuo je O'Neill.