VIJESTI

SEKS AFERA NA PRAVNOM FAKULTETU Profesorima Durmiševiću i Lučiću uvjetne kazne

Okončan maratonski proces u Općinskom sudu

E. Sk.

9.11.2015

Profesorima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Enesu Durmiševiću i Zdravki Lučiću izrečene su uvjetne kazne nakon maratonskog sudskog postupka koji je pred Općinskim sudom u Tuzli trajao duže od tri godine.

Profesoru Durmiševiću izrečena je kazna zatvora od 4 mjeseca, uvjetno dvije godine, zbog krivičnog djela navođenja na spolni odnos zloupotrebom položaja. U obrazloženju je navedeno kako je Durmišević iskoristio svoj položaj na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta te je studenticu Almu Husarkić naveo da stupi sa njim u spolni odnos kako bi joj saopštio pitanja i oblast koju treba naučiti za ispit na predmetu koji je predavao. Nakon spolnog odnosa Durmišević je obećanje ispunio, a na ispitu je studentici Husarkić upisao pozitivnu ocjenu u indeks.

profesori1

Profesori slušaju čitanje presude

Profesoru Lučiću je izrečena kazna zatvora od 7 mjeseci, uvjetno dvije godine, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Lučić je kao profesor na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta pribavio korist studenticama Jeleni Hribar Hadžić, Almi Husarkić, Šejli Ledenko i Selmi Trokić tako što im je upisao pozitivne ocjene u indeks, a da nisu polagale ispit na predmetima koje im je predavao.

Općinski sud u Tuzli nije izrekao nikakve mjere sigurnosti i zabrane za Durmiševića i Lučića, a naloženo im je plaćanje sudskog postupka u iznosu od po 100 KM.