SPORT

RUKOMET Reprezentacija BiH gostuje Litvaniji

Tehničke greške svesti na minimum

A. ČULIĆ

8.11.2015

Litvanija nas je ove godine već dobila, značajno nam smanjivši obim opcija za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. u Poljskoj. Na kraju, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se tamo uspjela ni plasirati pa će današnji protivnik ljubiteljima rukometa u BiH ostati u ne baš lijepom sjećanju.

Dužnici otprije

Litvanci su nam dužnici još otprije, jedan od najtežih poraza naša reprezentacija doživjela je upravo od ove selekcije 2007. godine, kad je bilo plus 14 za domaćina. Ta utakmica nije bila toliko bitna, jer smo već ranije bili osigurali plasman u baraž za SP 2009., ali ova današnja jeste.

- Slovačka nam je glavni konkurent u grupi za prvo mjesto i plasman u junski baraž za SP 2017., ali će ključne biti utakmice s Litvancima. Ko njih uspije savladati dva puta, mislim da će na kraju biti prvi u grupi - kazao je uoči okupljanja kapiten reprezentacije Nikola Prce.

Tog mišljenja je i selektor Marković, koji je nastojao dobro prostudirati današnjeg protivnika, mada nije gledao njihovu prvu utakmicu u kvalifikacijama, protiv Kosova (30:26).

- Ta nam utakmica ne može reći ništa. Pratio sam kako se odvijao rezultat, Litvanija je na poluvremenu imala već plus osam (15:7) tako da je taj podatak mnogo značajniji od konačnog rezultata. Oni su vrlo nezgodna reprezentacija, s kojom smo se uvijek mučili, ali mislim da je sve do nas. Mi smo dostigli nivo na kojem bismo ove utakmice trebali rješavati u svoju korist. Prethodne mečeve s Litvancima obilježile su neke naše gluposti, bez kojih, očito, ne možemo, uzdrmana atmosfera... Sada ulazimo u utakmicu s dosta samopouzdanja - kazao je Marković.

Zbunjeni Slovaci

On je protiv Slovačke napravio nekoliko poteza koji su zbunili sve, ponajviše, međutim, Slovake. Odlučio se na taktičku varijantu bez rotiranja srednjih igrača odbrane, što je donekle iscrpjelo Nikolu Prcu i Senjamina Burića. Ipak, rezultat na kraju nije izostao.

- Nisam ni ja budala. Slovaci su jedino tako mogli zabiti lagan gol, na rotacije u odbrani. Zato smo odlučili da ne mijenjamo odbanu i napad, što ih je zbunilo. Zapravo, nijednom nam nisu dali gol na brzi centar, a to je njihova osnovna odlika. Kasnije, kada su prestali trčati, odbranu su preuzeli Terzić i Vranješ i svoj posao odradili standardno dobro. 

Šta sam spremio za Litvance? To neka ostane tajna, ali nekoliko stvari moramo popraviti. Tu, prije svega, mislim na broj tehničkih grešaka. Također, Slovačku smo dobili skoro bez golmana, danas će nam trebati njihova podrška - riječi su Markovića.

Litvanija - BiH

KAUNAS. Sportska dvorana. Sudije: Marek Baranovski i Bogdan Lemanovič (Poljska). Delegat: Ilmars Kazinjeks (Latvija). Početak: 17 sati.

LITVANIJA: Drabavičijus, Petreikis, Babarskas, Pleta, Cibulskis, Dumcijus, Grosas, Stankevičijus, Strazdas, Gerve, Meskauskas, Morkunas, Pazemeckas, Rasimas, Truhanovičijus, Urbonas. Selektor: Arturas Juskenas.

BOSNA I HERCEGOVINA: B. Burić, Blažević, Ovčina, Perić, Begić, Tarabochia, S. Burić, Panić, Savić, Terzić, Karačić, Prce, Vranješ, Malinović, Milas, Zulfić. Selektor: Dragan Marković.