BIH

KRALJEVSKI GRAD JAJCE Uživajte u fotografijama jednog od najljepših gradova u BiH

Brižno čuva mnoge ljepote

Autor:A. Vr.

8.11.2015

Kraljevski grad Jajce brižno čuva brojne ljepote. Oni koji svrate u ovaj historijski grad bivaju očarani ljepotom vodopada koji se veličanstveno obrušava u rijeku Vrbas, prkosnom tvrđavom, divnim bogomoljama, džamijom Esme Sultanije, Plivskim jezerima...

Vrbas

Vrbas predstavlja jednu od najvećih bosanskohercegovačkih rijeka, a kroz općinu Jajce prolazi u dužini od 63 km. Vrbas je daleko veća rijeka od Plive te pruža mogućnost rekreacije i sporta. Na sjeveru općine na Vrbasu se već tradicionalno održavaju nacionalna i međunarodna takmičenja u raftingu, ribolovu i dr.

Pliva

Pliva predstavlja okosnicu prirodne turističke ponude. Sva ponuda formirana na bazi prirodih potencijala ima direktnu ili indirektnu vezu sa Plivom. Rijeka Pliva izvire u mjestu Maljevac iz više vrela koja izviru na 487 m.n.m. Sam nastanak ove rijeke vezan je za područje visoke pejzažne vrijednosti te predstavlja omiljeno mjesto odmora u Šipovu. Dalje svojim tokom dužine od oko 30 kilometara prima nekoliko pritoka od kojih je najveća rijeka Janj koja se u Plivu ulijeva u Šipovu. U svom gornjem toku Pliva nudi izvanredne uslove za posebnom vrstom ribarenja tj. mušičarenje, treba napomenuti da se u ovom sportu organizira na Plivi nacionalno takmičenje. Po izlasku iz Šipova Pliva postaje mirna rijeka koja nudi mogućnost splavarenja sa upečatljivim pejzažima Plivske doline. Ulaskom u općinu Jajce Pliva prirodnim putem pravi Plivska jezera koja su poznata po svojim uslovima za odmorom i rekreacijom. U donjem toku Plivu obilježava vodopad kojim ona svoj tok završava u jednom od povjesnim spomenicima najbogatijem gradu Bosne i Hercegovine i kao takva postaje simbolom “grada na Plivi“.

Vodopad

Vodopad se nalazi u samom središtu grada, jedan od dvanaest najljepših na svijetu. Na ovom mjestu, rijeka Pliva sa visine od preko 20 metara, veličanstveno se obrušava u rijeku Vrbas, stvarajući pritom prelijepe prizore. Njegova najvažnija karakteristika je da je jedan od dvanaest najprepoznatljivijih vodopada u svijetu, jedini je te visine koji je smješten u centru grada i istovremeno je ušće jedne rijeke u drugu.

Plivska jezera

Plivska jezera sa kompleksom mlinova na Plivi kod Jajca proglašen je 2009. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine te obuhvaća područje Velikog i Malog plivskog jezera sa pojasom širine 50 metara od obala, uključujući i mlinove između Velikog i Malog plivskog jezera.

Nekoliko kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero. Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju ova jezera: od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.