GLOBUS

ZEMLJA SNOVA Svaki Finac dobijat će 800 eura bezuslovno bez obzira je li zaposlen ili ne!

Projekat vlade koji je u eksperimentalnoj fazi

(Al. Ti.)

7.11.2015

Finska bi mogla postati prva zemlja koja će svojim stanovnicima uplaćivati minimalni osnovno dohodak bez obzira da li su zaposleni ili ne.

Jedan zvaničnik finskog ministarstva za socijalna pitanja, rekao je da bi svaki Finac mogao dobiti po 800 eura mjesečno, prenosi B92.

Naime, radi se o pilot projektu koji pokreće vlada, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć će iznositi iznositi 550, a kasnije oko 800 eura mjesečno.

Osnovni dohodak će biti relativno visok jer zamjenjuje druge socijalne naknade. Prijedlog pilot programa bit će završen do novembra 2016. godine nakon čega će krenuti njegovo testiranje u cijeloj zemlji.

Finska ekonomija bila je u recesiji skoro neprekidno od sredine 2012. godine, trenutno se ne prognozira rast. Na privredu je loše utjecao i pad Nokie kao lidera na tržištu mobilnih telefona. Ako bi se izdvajalo 800 eura mjesečno za svakog Finca, to bi državu koštalo 52, 2 milijarde eura godišnje, a budžetom su predviđeni prihodi od 49,1 milijarde eura za 2016. godinu.

Projekat je posebno zanimljiv nezaposlenima. U Finskoj ih je trenutno oko 280.000 što predstavlja 10 posto ukupne radne snage. U Finskoj prihvatanje posla može značiti novi trošak za građane jer plaćeni privremeni posao smanjuje socijalne povlastice. To znači da, ukoliko prihvatite posao nižeg platežnog ranga, gubite novac.

Čak i bogata Švicarska, koja bi trebalo da održi referendum o ovom pitanju naredne godine, teško da će usvojiti ideju upravo zbog visokih troškova.