BIH

Protestna šetnja u Banjoj Luci na osmu godišnjicu neriješenog ubistva Milana Vukelića

Građani traže da se otkriju počinioci ovog ubistva

Fena

7.11.2015

Grupa građana danas je protestnom šetnjom glavnom banjalučkom ulicom, ispred sjedišta institucija RS-a, Palate predsjednika i zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci, ponovo postavila pitanje ko je ubio Milana Vukelića te zatražila da se otkriju počinioci.

Ovaj inžinjer Zavoda za izgradnju ubijen je 6.novembra 2007. godine, u eksploziji autobombe u banjalučkom naselju Starčevica, u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Ni na osmu godišnjicu od tog svirepog čina ne znaju se izvršioci ili nalogodavci, a niko nije procesuiran.

Milanova sestra Ljiljana Todorović bila je među malobrojnim građanima Banje Luke, koji su danas iskazali nezadovoljstvo činjenicom da „svi znaju ko su nalogodavci, ali da nadležni o toj javnoj tajni šute“.

Smatra da je proteste trebalo organizovati nakon ubistva, a ne čekati osam godina, jer se boji da se ovaj slučaj zloupotrebljava.

Razočarana je malim odzivom stanovnika najvećeg grada RS-a, iako je, kaže, borba protiv kriminala za koju se zalagao njen brat, borba za opstanak RS-a.

-Isto se sutra može dogoditi bilo kome, upozorava Todorović i naglašava da neće odustati od zahtjeva da se sazna istina i počinioci sankcionišu, jer bi to bilo ubistvo Milana Vukelića drugi put.

-Da je MUPRS-a htio da uradi svoj posao moj brat bi danas bio živ. Očekivati od nekoga, ko ga nije zaštitio u trenutku kada je mogao, da riješi ovo ubistvo, ne očekujem. Ali, znam da oni znaju ko je naručio i ko je ubio mog brata i živim za trenutak da se to saopći. Niko ne smije da sakrije istinu od građana, ukazala je sestra ubijenog Vukelića.

Uvjerava da dolazi trenutak kada će biti sve otkriveno.

-On je i govorio „znam, ubiće me, ali zna se ko je“, jer je sve vodilo ka tim ljudima. Samo MUPRS-a ne zna ko je. Ne mogu da sklope kocku, dodala je Todorović.

Jedan od inicijatora današnje protestne šetnje na osmu godišnjicu ubistva Vukelića je Miljan Kovač, koji je kao novinar blisko sarađivao s ubijenim inžinjerom Zavoda za izgradnju.

-Milan Vukelić je govorio o sprezi SNSD-ove vlasti, koja je i sada aktuelna, i organizovanog kriminala, a osmu godina nakon ubistva javnost nije obaviještena da je israga pokrenuta s mjesta. Ubice i nalogodavci nisu procesuirani. Vlast šuti, boji se odgovora- tvrdi Kovač.

Kao autor knjige o ubistvu Milana Vukelića prije 15 dana uputio je pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku vezano za istragu o tom slučaju.

-Dodik se nije udostojio da odgovori na pitanja, što znači da se boji istine. On je nekoliko mjeseci poslije ubistva Vukelića izjavio da niko od članova i simpatizera SNSD-a nije u tome učestvovao. Pitao sam ga kako to zna, na osnovu koje istrage- kaže Kovač.

Nakon što je došlo do promjene u vlasti na nivou BiH i SIPA-e, ističe da očekuje da će taj slučaj preuzeti državne nadležne istitucije, Tužilaštvo BiH i SIPA, te da će biti riješen.

-Ne očekujem da će ovaj slučaj biti riješen dok u RS-u vlada SNSD i njegovi politički sateliti- tvrdi Kovač ističući da je Vukelić ukazivao na „maleverzacije s građevinskim zemljištem u Banjoj Luci i izgradnjom na mjestima gdje je gradska vlast bila finansijer, kao što su gradski trg i Park 'Petar Kočić“, za koji je, kao službena osoba, odbio da potpiše građavinski dokument o prijemu, jer je otkrio da tu nisu 'čista posla'“ .

Podsjeća da je u noći ubistva imao dogovor da se vidi s Vukelićem, koji je bio njegov novinarski izvor, te da bi se i sam našao u automobilu „smrti“, da nije zakasnio na sastanak.

Nažalost, Tomislav Dobrnjac je s Vukelićem bio u automobilu te kobne noći.

U eksploziji koja je ubila Vukelića zadobio je teške povrede zog kojih su mu  amputirane noge.

Ipak, danas je i on bio u protestnoj šetnji, teško hodajući uz pomoć štaka, razočaran je činjenicom da se nije otkrilo ko su izvršioci.

Grupa građana je nosila transparente s pitanjem ko je ubio Milana Vukelića.

Iz policije na to su ranije odgovarali da je istraga još u toku. I tako osmu godinu.