BIH

EKSKLUZIVNO ZA "AVAZOV" PORTAL Bivši oficir JNA otkriva pravu istinu o Titovom bunkeru u Konjicu

Strogo čuvana državna tajna

Mi. K. /D. K.

6.11.2015

Hilmo Kovač, penzionisani oficir Armije BiH i prijeratni komandant bataljona veze SSNO Vrhovna komanda JNA, u ekskluzivnom intervjuu za "Avazov" portal otkrio je istinu o objektu u Konjicu, kodnog naziva D0 Ljuta, za koji se posljednjih 20 i više godina pisalo da je tajno skrovište Josipa Broza Tita u slučaju opasnosti od nuklearnog napada.

titov-bunker-2-jpg

Unutrašnjost objekta D0 Ljuta u Konjicu

Riječ je o objektu koji je građen u strogoj tajnosti, a prema riječima našeg sagovornika grubi radovi na ovom bunkeru završeni su 1979. godine, čijoj je manifestaciji i lično prisustvovao.

Ovaj impozantni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i na oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.

titov-bunker-3-jpg

Unutrašnjost objekta D0 Ljuta u Konjicu

Ono što je bivšeg oficira Kovača ponukalo da progovori o ovom objektu jesu, kako kaže, brojne neistine iznesene u javnosti, odnosno tvrdnje da je ovaj objekat izgrađen za Josipa Broza Tita i njegovih 350 najbližih saradnika u slučaju atomske katastrofe.

titov-bunker

Unutrašnjost objekta D0 Ljuta u Konjicu

U intervjuu za "Avazov" portal on je otkrio da ovaj objekat nije jedini na prostoru bivše SFRJ i BiH, te koja je njihova stvarna funkcija, tj. rukovođenje i komandovanje OS.

- U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve ono što je potrebno za normalan život - kazao je Kovač.

titov-bunker-4-jpg

Unutrašnjost objekta D0 Ljuta u Konjicu

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da se oko Konjica nalaze ogromne količine bakarne žice kojima su bili povezani objekti.

- Tim žicama glavni objekat bio je povezan sa drugim manjim koji su uništeni. Žice su pod naponom, tako da ne bi bilo preporučljivo nikome da pokuša do njih doći - kazao je kroz smijeh naš sagovornik.

titov-bunker-5

Unutrašnjost objekta D0 Ljuta u Konjicu

Kovač tvrdi da je objekat u Konjicu bio kasarna pod zemljom u koju se je dolazilo i radilo u civilnom odijelu, sto je bio propis koji je važio za sve.

Zanimljivu priču bivšeg oficira Kovača, o ne tako davnoj prošlosti, pogledajte u video prilogu:

 
(Snimio: Delvin Kovač)
 
Titov bunker danas je mjesto susreta umjetnika iz regije, Evrope i svijeta. O objektu se danas brine pet vojnika, a predat je Vladi FBiH na korištenje i upravljanje.