GLOBUS

CAMERON TVRDI: Sve je vjerovatnije da je ruski avion srušila bomba!

Britanski premijer

Autor:(A. Vr.)

5.11.2015

 

Ne možemo biti sigurni da je ruski avion srušila teroristička bomba, ali se čini sve vjerovatnijim da se to dogodilo, poručio je David Cameron.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak da je sve vjerovatnija verzija da je bomba prouzročila pad ruskog aviona u Egiptu prošle sedmice, prenose svjetske novinske agencije.

"Ne možemo biti sigurni da je ruski avion srušila teroristička bomba, ali se čini sve vjerovatnijim da se to dogodilo", rekao je Cameron prije sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, koji boravi u posjetu Velikoj Britaniji.

Po njegovim riječima, Britanija je djelovala prije dovršetka istrage jer je imala obavještajne podatke koji su ukazivali da bi se moglo raditi o bombi.

"Moramo provesti dodatne sigurnosne mjere na aerodromu kako bi sigurno vratili ljude kući. To je naš prioritet, na tome ćemo raditi s Egipćanima", istaknuo je.

Na pitanje novinara da komentira tvrdnju Egipta da je potez Britanije da privremeno prekine letove za Šarm el Šeik i ustvrdi da je avion srušila bomba bio "preuranjen" i "neopravdan", Cameron je rekao kako shvaća da je Egiptu "turizam od vitalne važnosti".

"Želimo ponovno uspostaviti naše letove i naše veze što je prije moguće", kazao je.

Međutim, dodao je da mogućnost da je nesreću aviona prouzrokovala bomba ima "vrlo važne učinke" na sigurnost te da mora "na prvo mjesto staviti sigurnost britanskog naroda".

Procjenjuje se da je u Šarm el Šeiku ostalo 20.000 britanskih građana, među kojima najmanje 9.000 turista.

Cameron je najavio da će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o pretpostavci da je pad ruskog aviona prouzročila bomba, prenosi Hina.