CRNA HRONIKA

SARAJEVO Još se ne zna ko je ubijeni biciklista, policija s psima traga za pljačkašima

Razbojništvo na Ilidži

Redakcija

5.11.2015

19:50 Kako nam je potrvđeno u Operativnom centru MUP-a KS, policija još uvijek traga za pljačkašima banke Raiffeisen na Ilidži.

14:04  Sarajevska policija jutros oko 08.50 sati, obaviještena je da je u ulici Rustempašina, općina Ilidža, od strane dva maskirana lica, izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicima u poslovnici Raiffeisen banke, saopćeno je danas na pres-konferenciji održanoj u prostorijama MUP-a KS održanoj povodom pljački dvije poslovnice Raiffeisen banke u Sarajevu.

 Medijima su se obratili Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, i Mevludin Halilović, načelnik uniformisane policije.

 -  Tom prilikom lica naoružana automatskim oružjem su ispalila jedan hitac u plafon, a potom uz upotrebu fizičke snage, iz trezora - kase ukrali neutvrđenu sumu novca.  Nakon izvršenog krivičnog djela, izvršioci su se vozilom“Alfa Romeo”, bez registarskih oznaka, u kojem se najvjerovatnije nalazilo još jedno lice, udaljila u pravcu ulice Velika Aleja, općina Ilidža. Za njima u potjeru krenuo je interventni tim zaštitarske agencije koja osigurava navedenu banku, kao i dvije patrole policijskih službenika Policijske uprave Ilidža. Tom prilikom došlo je do upotrebe vatrenog oružja iz putničkog motornog vozila Alfa Romeo prema zaštitarima. Također, na lokalitetu izletišta Stojčevac, isti su ponovo upotrijebili vatreno oružje oštetivši pri tome vozilo zaštitarske agencije, te pogodili i slučajnog prolaznika koji se vozio biciklom.

Nakon toga isti su napustili vozilo, koje su predhodno zapalili i udaljili se ,trčečim korakom, u nepoznatom pravcu. S ciljem pomoći povrijeđenom, pozvana je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a ljekar ja konstatirao smrt za sada nepoznate osobe, rečeno je na pres-konferenciji.

 Policijski službenici  Policijske uprave Ilidža, Sektora kriminalističke policije, Jedinice za podršku i timovi Jedinice za specijalističku podršku sa službenim psima preduzeli su sveobuhvatnu pretragu terena, s ciljem pronalaska izvršilaca navedenog krivičnog djela.

 I u ulici Azize Šaćirbegović, općina Novo Sarajevo, od strane nepoznate osobe oko 09.05 sati, izvršeno je krivično djelo razbojništva nad uposlenicima u poslovnici Raiffeisen banke. Tom prilikom maskirani pljačkaš  uz prijetnju pištoljem ukrao je veću sumu novca u raznim apoenima i valutama, a zatim pobjegao u nepoznatom pravcu.

 - Brzom intervencijom policijskih službenika II PU, izvršilac navedenog krivičnog djela je lociran i lišen slobode u taxi vozilu, na taxi stajalištu, ulica Bulevar Meše Selimovića, općina Novo Sarajevo. Isti je lišen slobode, a izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o H.E., rođen 1989.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Kod njega je pronađeno i oduzeto:

Ukradeni novac, pištolj marke “TT” sa metkom u cijevi, rukavice i fantomka. Izvršenim provjerama utvrđeno je da je H.E. evidentiran kao izvršilac više krivičnih djela u prethodnom periodu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju i dokumetnovanju opisanog krivičnog djela, navedeno je na pres konferenciji.

 Uporedo sa aktivnostima na terenu, formiran je mješoviti tim u okviru Uprave policije, koji radi analizu na osnovu aktuelnih saznanja i ranije dokumentovanih činjenica,  s ciljem utvrđivanja eventualne povrezanosti ova dva navedena krivična djela, kao i povezivanjem istih sa ranije izvršenim razbojništvima, a prema načinu izvršenja.

Kada je u pitanju pljačka poslovnice u Hrasnom kako saznajemo uhapšen je Edis Hamzić, a policija je kod njega pronašla između 25.00 i 30.000 KM.

novac

Uhapšeni Hamzić ukrao između 25.00 i 30.000 KM (Foto: A. Kuburović)

09:43 U Sarajevskoj ulici Rustempašina, u općini Ilidža, jutros oko 8.15 sati nepoznate osobe pokušale su opljačkati Raiffeisen banku. 

Pljačkaši su bili naoružani automatskim puškama a na sebi su imali i pancire. Kako saznajemo, nakon izvršenja ovog krivičnog djela, pobjegli su u pravcu izletišta Stojčevac, gdje je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen biciklista. Pozvana je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali su oko 09.00 sati konstratirali smrt bicikliste.

- Biciklista je na žalost na licu mjesta pronađen mrtav. Nije se pristupalo reanimaciji iako je naša ekipa bila na licu mjesta. Ne znamo njegov identitet to je sada u domenu policije – kazali su nam iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.  

stojcevac-potraga

Foto: F. Fočo (S lica mjesta: Traga se za bjeguncima na Stojčevcu)

Trenutno se za bjeguncima traga na Stojčevcu, a u potjeru su se uključili i pripadnici specijalnih jedinica MUP-a KS. Policijski službenici dosad su pronašli zapaljeno vozilo ''alfa romeo''. 

Pored ovog pokušaja pljačke, jutros oko 9.10 sati izvršeno je još jedno razbojništvo u Raiffeisen banci u naselju Hrasno.

Iz operativnog centra MUP-a KS potvrđeno nam je da je muškarac uz prijetnju oružjem upao u poslovnicu banke. Irfan Nefić, portparol MUP-a KS kazao nam je da je pljačkaš uhapšen, te da će više informacija o ovom događaju biti poznato kasnije. Saznajemo da je uhapšen 26-godišnji muškarac inicijala H. E.