VIJESTI

ODLUKA SUDA BIH Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Podstrekivao i propagirao širenje radikalizma

Redakcija

5.11.2015

U Sudu BiH danas je Husein Bosnić prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora.

Huseina Bosnića Bilala iz Bužima se teretio za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

U presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni u Hercegovini organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL kao i da pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

U izrečenu kaznu zatvora biće uračunato i vrijeme koje je Bosnić proveo u pritvoru od 3. septembra 2014. godine.

Bosniću će biti produžen pritvor za narednih devet mjeseci, odnosno do 15. avgusta 2016. godine ili do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Iz Tužilaštva BiH istakli su da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da je u ovom slučaju riječ o "politički montiranom procesu".

Tokom izricanja presude ispred i u zgradi Suda BiH bilo je jako obezbjeđenje pripadnika Federalne policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.