GLOBUS

AMERIČKI OBAVJEŠTAJAC: Moguće je da je u ruskom avionu bila bomba!

Procjena napravljena na osnovu obavještajnih izvještaja

Autor:(A. Vr.)

4.11.2015

 

Američki obavještajac upućen u istragu o padu ruskog aviona tvrdi da je uzrok pada najvjerovatnije bomba koju su na avion postavili pripadnici Islamske države.

Zvaničnik blizak istrazi naglasio je da podmetanje bombe u ruski "Airbas A-321" nije zvanični zaključak američke obavještajne zajednice, piše RTS.

"Zaista imamo osjećaj da je eksplozivna naprava podmetnuta u prtljagu ili negdje u avionu", rekao je zvaničnik za CNN.

Izvor je dodao da je procjena napravljena na osnovu obavještajnih izvještaja koji su prikupljani od subote, kada se avion srušio. Prema njegovim riječima, postojale su određene aktivnosti na Sinaju koje su privukle pažnju američkih istražitelja. 

Drugi američki zvaničnik je rekao da su informacije o Islamskoj državi bazirane na osnovu posmatranja i poruka unutar terorističke grupe. 

"Ove poruke su odvojene od onih u kojima je Islamska država javno preuzimala odgovornost", rekao je on. 

Britanske vlasti su ranije u toku dana saopštile da posjeduju "nove informacije" koje ne isključuju mogućnost da je ruski avion oboren bombom i da su zbog toga privremeno obustavile letove iz Šarm el Šeika za Veliku Britaniju. 

"I dalje ne možemo kategorično da tvrdimo koji su razlozi za pad ruskog aviona. Ali u svjetlu novih informacija, strahujemo da bi uzrok pada mogla biti eksplozivna naprava", rekao je portparol britanskog premijera. 

Prema njegovim riječima, Britanija je u egipatsko ljetovalište uputila i tim svojih stručnjaka za aviosaobraćaj kako bi ispitali sigurnosne mjere na aerodormu i utvrdili da li su potrebne dodatne mjere. 

Egipatski ogranak Islamske države ponovo je danas, pet dana pošto je već preuzeo odgovornost, saopštio da je odgovoran za pad ruskog aviona, ali da nije na njemu da to dokazuje. 

U padu aviona kojim su se ruski turisti vraćali u Sankt Peterburg poginule su 224 osobe.