BIH

SRAMOTNO Kladanjskim srednjoškolcima nastava se održava u hladnim učionicama!

Učenici protestvovali zahtijevajući rješavanje gorućeg problema

D. K.

3.11.2015

Stotinjak učenika kladanjske Mješovite srednje škole (MSŠ) "Musa Ćazim Ćatić" danas je protestom izrazilo svoje nezadovoljstvo jer im još uvijek nije uspostavljeno funkcionalno grijanje.

Naime, kako saznaje "Avazov" portal, grijanje u ovoj školi posljednji put funkcionisalo je 18. oktobra, a od tada se časovi održavaju u nezagrijanim, odnosno hladnim učionicama.

Učenici ove srednje škole okupili su se ispred zgrade škole, pitajući se zbog čega se moraju smrzavati tokom nastave. Međutim, odgovora nije bilo. Dok su uzvikivali parole poput "Hoćemo grijanje", školsko osoblje nijemo ih je posmatralo sa prozora zbornice, ne poduzimajući nikakve konkretne korake.

Još sramotnijim mogao bi se nazvati potez direktora škole Muriza Halilovića, koji je učenicima naredio da, ukoliko se žele derati - a tražili su samo svoje osnovno pravo - moraju izaći izvan školskih prostorija.

Kako saznajemo, u školi je tokom protesta ostalo petnaestak učenika, dok ih je vani protestvovalo oko stotinjak. Među onim aktivnim tokom protesta bila su dva odjeljenja četvrtog, te po jedno odjeljenje trećeg, drugog i prvog razreda.

Okupljeni učenici su se potom zaputili ka zgradi Općine Kladanj, gdje su zatražili održavanje sastanka sa predstavnicima Općine, kako bi dobili pravu informaciju zbog čega još uvijek u njihovoj školi nema grijanja. Na sastanak je pozvana grupa učenika, a iznenada se tu pojavio i sam direktor Halilović, koji je učenike upoznao da je do problema sa grijanjem došlo usljed dotrajalosti kotla u sistemu grijanja.

sastanak-predstavnika-opcine-i-skole

Sastanak predstavnika Općine sa grupom učenika (Foto: kladanj.ba)

Predstavnici Općine su tokom sastanka istaknuli da su, i pored njihove nenadležnosti za rješavanje problema grijanja u srednjoj školi, već od saznanja da grijanje nije u funkciji poduzeli niz koordinirajućih aktivnosti.

Na sastanku sa učenicima usaglašeno je da nema potrebe za obustavom nastave, ali da će do puštanja u rad grijanja trajanje školskog sata biti umanjeno sa 45 na 30 minuta.

Također, učenicima je rečeno da bi im grijanje trebalo biti obezbijeđeno sredinom sljedeće sedmice, a do tada, kako im je obećano, učionice će biti zagrijavane grijalicama.

Nadajmo se da se učenici MSŠ "Musa Ćazim Ćatić" neće razboliti u hladnim učionicama zbog neodgovornosti nadležnih organa i pravovremenog nepoduzimanja konkretnih aktivnosti kako bi im se osigurali topli radijatori.