SPORT

MARKOVIĆ Publika u Mejdanu znači gol više za nas

Bh rukometni selektor uoči meča sa Slovačkom

E. M.

3.11.2015

Kada se spomene slovačka rukometna reprezentacija, na prvu ne zaslužuju poseban respekt. No, kada se "malo zagrebe" i bolje prostudira, jasno je da se radi o nezgodnom i kvalitetnom protivniku. Selektor BiH Dragan Marković je čovjek koji puno analizira i skautira protivnika. Tako je i sada i prema njegovim riječima Slovaci su vrlo opasan rival.

- Sigurno su nezgodan protivnik, a uz to su još i promjenili selektora. Samim tim se u državni tim vratilo mnogo starih rukometaša, koji uglavnom igraju u prvoj i drugoj rukometnoj ligi Njemačke. Lično imam veliki respekt prema ekipi Tatran Prešova, koja igra fantastičan rukomet. Tu mislim na puno igre brzog centra i tempa i to se dobrim dijelom prenosi na njihovu reprezentaciju. Zato se mi krajnje oprezno moramo pripremiti za njih, jer sigurno neće biti laka utakmica za nas. – rekao je Marković.

Međutim, naš selektor i rukometni Zmajevi velike nade polažu na podršku, odnosno atmosferu u dvorani Mejdan. Nakon Danske,  tuzlanska dvorana će ugostiti i Slovake, pa selektor smatra da smo i u tom segmentu u prednosti. Zato smo na neki način i favoriti u toj utakmici.

- Ne krijemo i ne bježimo od činjenice da smo favoriti. Igrat ćemo pred odličnom publikom, koja nas je odlično bodrila u prethodnoj utakmici. Drago mi je da ćemo ponovo igrati u Tuzli u kojoj nam je uvijek prelijepo. Ako opet bude onakva atmosfera kao protiv Danske, onda će sigurno biti gol više na našem kontu. Rekao sam da ćemo "izginuti" za svaku loptu. Svojevremeno sma hrabro izjavio da smo se na neki način izdigli iz evropskog prosjeka, jer smo uspjeli eliminisati i pobjeđivati Estoniju, Latviju, Grčku. Tako je i ovaj put. Ulazimo kao favoriti, bez obzira na činjenicu da su Slovaci veoma kvalitetan tim – istakao je Marković.

I dok je biranim riječima govorio o našem narednom rivalu u Mejdanu, selektor Marković je potvrdio i dolazak Dejana Malinovića.

- Bogu hvala polako, ali sigurno se kompeltiramo. Stiže i Malinović i zasada sve teče prema planu - istakao je Marković.

Premda je bilo određenih problema , svi rukometaši na čelu sa selektorom Markovićem kažu da ih to samo čini jačim i iskusnijim za naredne kvalifikacione utakmice, i da će uz ogromnu podršku s tribina opravdati ulogu favorita i stići do prve, vrlo važne, pobjede u novom ciklusu.