BIZNIS

USPJEŠNE PRIČE U 3 smjene 50 tona peleta

"Final Group" iz Lušci Palanke

Autor:M. DEDIĆ

2.11.2015

U naselju Lušci Palanka već tri mjeseca vije se dim iz Fabrike peleta “Final Group”. To je u ovom trenutku tehnološki najmodernije postrojenje u Bosni i Hercegovini, a 28 radnika u tri smjene proizvodi 50 tona kvalitetnog bukovog peleta dnevno. 

Biznis plan

Investicija od 7 miliona KM nije plod slučajnosti, ali je začetak oblikovao slučaj. Poduzetnik Besim Hrnić jedan je od trojice vlasnika i osnivača, a tu su još Nena Jakupović i Edo Balić. Kada je firma CDI, koja je privatizirala prijeratnu fabriku UNIS TIA, dospjela u finansijsku blokadu, Hrnić i Balić odlučili su da iz dobiti svojih kompanija “Beton-gala” i “Total trgovine” odblokiraju CDI i otpočnu “priču o peletu”. 

hrnic

Foto: Avaz (Hrnić: Najmodernija postrojenja)

- Uspjeli smo kod komercijalne banke, na osnovu biznis plana i našeg poslovnog rejtinga, dobiti kredit od 3 miliona KM. Založili smo kao hipoteku novonastalu fabriku, vrijednosti od 4 miliona, a i našim firma smo garantirali – govori Hrnjić.  

Proizvodnjom se upravlja digitalizirano. Najveći dio postrojenja uradila je domaća kompanija “Kovan” iz Gračanice. Napravili su mlinove, sušaru, transportere i ostalo, a prva i posljednja mašina u proizvodnom lancu, drobilica i presa, proizvodi su njemačkih kompanija “Bruks” i “Andritz”. 
 
Poslovni broj

U moćnu drobilicu idu trupci bukve i jele bez vještačkih aditiva. Pelet ima evropski standard N plus, kao i FSC certifikat. “Final Group” ima svoj poslovni broj u Briselu kao priznata evropska kompanija. 

Za sada izvoze u Italiju, Austriju i Sloveniju, a imaju i brojne kupce u BiH. 

Podjela posla 

Trojica vlasnika podijelila su poslove. Jakupović se brine o nabavci sirovine, Hrnjić je zadužen za proces proizvodnje, a Balić za prodaju.