BIH

Huseinagić: Studenti su ugradili sebe u organizaciju kongresa

Završen Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine „MediCon 2015“

Redakcija

2.11.2015

Nakon više od dvije decenije Tuzla je bila domaćin jednog velikog događaja, Internacionalnog kongresa „MediCon 2015“ za studente i mlade doktore.

Tim mladih entuzijasta na čelu sa predsjednikom Emirom Bećirevićem je ispred sebe postavio veliki zadatak, a to je da Tuzla postane epicentar medicinskih dešavanja u državi, regionu, a i šire.

Ceremonije otvaranja i zatvaranja Kongresa, puni amfiteatri na sesijama i plenarnim predavanjima su dokaz da je Organizacioni odbor uspio, pa čak i nadmašio svoja očekivanja.

Gosti su dolazili iz raznih krajeva: Poljske, Irana, Turske, Ukrajine, Kine, Hrvatske, Srbije, Albanije i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine.

Čestitku Organizacionom odboru dao je i predsjednik Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Haris Huseinagić. Istakao je da je ponosan što su studenti izrasli u ono što je očekivao, prave i dobre ljude koji vraćaju nadu.

- Internacionalni kongres „MediCon 2015“ je upravo završen. Organizovali su ga studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, dakle i moji studenti. Bio sam na raznim kongresima i vidio svašta. Dobro i loše. Ovaj Kongres je drugačiji. Prvo, živ je. Studenti su ugradili sebe u Kongres. Organizovali su kongres kao da to rade svaki dan, bez greške – riječi su predsjednika Huseinagića.

Riječi hvale za realizaciju Kongresa "MediCon 2015" nije krio ni prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli. 

- Prisustvovao sam mnoštvu kongresa u BiH i inostranstvu i mogu tvrditi da ovaj koji su organizovali naši studenti, ni po čemu za njima ne zaostaje. Čestitao bih svima koji su dali doprinos u organizaciji uz iskrenu želju da ovo bude prvi u nizu studentskih ovakvih izvanrednih kongresa koji će se održavati u Tuzli, ali i drugim bh. gradovima – istakao je prof. dr. Elmir Čičkušić. 

Organizacioni odbor Kongresa "MediCon 2015", od 60 prezentiranih radova nagradio je najbolje. Prigodna priznanja su dobili Vanesa Vujičić za najbolju usmenu prezentaciju teme "Miksom lijevog atrija kao uzrok opstrukcije mitralne valvule", zatim Martina Ilinić i Dino Belić za najbolju poster prezentaciju teme "Komormiditet kardiovaskularnih bolesti kod psihijatrijski pacijenata", te Nudžejma Velagić koja je bila najbolja po ocjeni publike, a prezentirala je temu "Odnos anti ccp antitijela s kardiovaskularnim bolestima kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom". 

Uporedo sa Kongresom, članovi Udruženja studenata „Medicus“, realizovali su još jedan nimalo manje važan projekat.Promovisan je i treći broj Časopisa „Pulsus“ u kojem je tema bila srce.

Članovi Organizacionog odbora su bili:  Emir Bećirović (predsjednik Kongresa), prof. dr. Elmir Čičkušić (počasni predsjednik), Sarija Turkušić, Sejfo Begić, Bahrija Golubović, Irma Ramić, Nermin Alibašić, Senad Softić, Velma Suljendić,  Denisa Kulanić, Aida Omerašević, Enisa Ahmetović, Edis  Trumić, Jasmin Jatić, Nedim Čudić, Adnan Mujanović, Dario Matić, Ademir Rahimić, Edim Turčinović, Nedžib Mujanović, Saliha Redžepovac, Nisveta Prohić, Begajeta Gutić, Lejla Mazić, Ermina Mujanović, Nina Saračević, Delila Kafedžić, Nejra Bećarević, Majda Bešlagić, Belma Brdarević, Arijalda Pjević, Tamara Gavranić, Maida Čajić, Miralem Begić, Emina Tulumović, Adnan Salihović, Mirna Selimbašić, Amar Skakić, Semir Hadžić, Dženeta Brkić, Armin Ramić, Mahir Lapendić, Amila Pjanić, Lejla Hrustić, Edina Sejdin.