CRNA HRONIKA

TEŠKI ZLOČIN U LIVNU Izašao iz zatvora pa ubio majku i snahu te ranio brata koji je podlegao teškim povredama

U selu Kablići trostruko ubistvo

A. KAMBER

31.10.2015

U livanjskom selu Veliki Kablići u porodici Niče dogodilo, sinoć se desilo trostruko ubistvo. 

Kako "Avazov" portal saznaje osoba inicijala A.N. ubila je dvije osobe, majku i nevjestu te teže ranila brata koji je na putu do bolnice u Splitu preminuo. Osumnjičeni se nalazi u bijegu i za njim se traga. 

Glasnogovornik MUP-a K.10, Ivica Vrdoljak, kazao je za "Avazov" portal da dojavu o dvostrukom ubistvu i ranjavanju treće osobe u livanjskom naselju Veliki Kablići su dobili su sinoć.

- Teško ranjena i krvava osoba inicijala M.N,rođen 1969.godine u Livnu je došla do susjede koja je nazvala policiju. Po izlasku na lice mjesta policije i hitne službe Doma zdravlja Livno ranjeni M.N, je prevezen u Kantonalnu bolnicu gdje mu je ukazana pomoć, a potom transportiran prema splitskoj bolnici Firule, ali je na putu do bolnice oko 1.20 sati preminuo - kazao je Vrdoljak.

Prema njegovim riječima, kada su ušli u kuću u kojoj se desila tragedija policija, istražitelji i medicinsko osoblje su pronašli u žensku osobu inicijala S. N. rođenu 1971. godine u Šibeniku, nastanjenu u Livnu za koju je dežurni liječnik samo mogao konstatirati da je mrtva.

- Na spratu porodične kuće pronađena je druga ženska osoba inicijala L. N. rođena 1949. godine u Livnu gdje je i nastanjena, za koju je također konstatirano da je mrtva od posljedica ranjavanja. Uviđaj je počeo sinoć i još traje, a policija je osigurala mjesto zločina dok se za osumnjičenim još traga - dodaje Vrdoljak.

On je dodao da se prema dosadašnjim saznanjima može pretpostaviti da su ubistva najvjerovatnije izvršena hladnim oružjem, odnosno nožem, uputivši nas na kantonalnog tužilac Mladena Stojanovića koji radi na ovom slučaju, a kojeg smo zatekli na licu mjesta u selu Kablići.

Prema njegovim riječima istraga u toku te da će se po okončanju oglasiti službenim saopćenjem.

Od komšija koji su nerado pričali o događaju i uglavnom ne želeći se predstavljati zbog straha, saznajemo da je osumnjičeni u petak ujutro došao kući sa jednomjesečnog izdržavanja kazne pritvora zbog nasilja u porodici.

Kako su komšije kazale, sada u kući više nema članova spomenute porodice. Jedan od braće osumnjičenog koji je gluhonijem je u Zagrebu, sestra mu je udata i živi navodno na Brini kod Livna, a otac osumnjičenog je umro.

- Grozno, kako čujem juče je ujutro oko 9.15 sati došao kući iz pritvora da bi tokom noći napravio to što je napravio. Strašno. Ima tu svašta, ali ne bih o tome, postoje organi koji to rade - kazao je Mika Niče, jedan od stričevića osumnjičenog.

Jedna od komšinica je, kazala da se prema njima osumnjičeni odnosio pristojno, da ih je pozdravljao i da se iznenadila kad je čula za slučaj.

Tijela žrtava su u livanjskoj mrtvačnici i čeka se obdukcija, a kantonalni tužilac Stojanović je obećao objaviti saopćenje za medije kad u potpunosti završe istragu.

Za sada, motivi zločina nisu službeno poznati, ali se pretpostavlja da je riječ o unutarporodičnim problemima i nasilju u porodici koje je eskaliralo na najgori način.

Selo Veliki Kablići je udaljeno oko šest kilometara od grada na pravcu prema Bosanskom Grahovu i Glamoču.