BIH

BERKO ZEČEVIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL: Srbija nema novca da kupi oružje, ali BiH bi se trebala zabrinuti!

Komentar profesora i vojnog eksperta o namjerama naših istočnih susjeda

D. KOVAČ

30.10.2015

Vijest da je glavni cilj posjete srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Moskvi sklapanje sporazuma o kupovini ruskog oružja, vrijednog nevjerovatnih pet milijardi dolara, odjeknula je danas širom regiona poput bombe i izazvala novu nesigurnost i zabrinutost u državama zapadnog Balkana. Prema nekim procjenama, ukoliko bi uspjela u toj namjeri, Srbija bi postala najjača vojna snaga u ovom dijelu Evrope. No, sagovornik "Avazovog" portala tvrdi suprotno, odnosno da našem istočnom susjedu neće poći za rukom da nabavi savremeno rusko naoružanje.

Vučićev plan zakazao

Profesor i vojni ekspert Berko Zečević smatra da Srbija nije u stanju izdvojiti tolike novce za kupovinu ruskog naoružanja, a naročito bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jer upravo sa MMF-om uskoro treba da sklopi novi aranžman za iduću godinu.

- Taj koncept o kupovini oružja od Rusije nije zasnovan na objektivnim mogućnostima. Činjenica je da Srbiji treba zanavljanje oružja, ali je problem kako da za to iznađe potrebna finansijska sredstva. Pet milijardi dolara ne bi joj za to ni približno bilo dovoljno, iako bi znatno poboljšala trenutno stanje u vojnoj oblasti - rekao nam je Zečević.

Prema njegovim riječima, za osavremenjivanje vojnog naoružanja jednoj zemlji poput Srbije potrebno je mnogo više od pet milijardi dolara.

- Tu se ne radi samo o nabavci raketa, već i lansera, radarskih i sistema za održavanje... Također, sve to podrazumijeva promjenu kompletne unutrašnje strukture protivvazdušne odbrane. Srbija, praktično, nema ni ozbiljnu avijaciju. Jedan avion košta od 50 do 100 miliona dolara, a ne možete imati ozbiljno vojno vazduhoplovstvo bez 20-30 modernih aviona. Onda, opet, tu trebaju trenažeri, obuka ljudi... - kazao je Zečević.

- Srbiji treba i zanavljanje artiljerije, oklopnih transportera, protivtenkovskih sistema... Sve to košta. A gdje je tu obuka ljudi, skladištenje, održavanje... - ističe Zečević.

Činjenica je da Vučić već nekoliko godina insistira na tome da se ostvari bliska saradnja između ruske i srbijanske vojne industrije, no izgleda da to i ne ide baš onako kako je on planirao. 

- Srbija je sada ostala izolovana od EU, koja joj još nije definisala ni početak pregovora za pristupanje. Međutim, Rusija će i dalje nastojati da ima jak i prisutan utjecaj u Srbiji i iznaći će načina da pomogne jačanju srbijanskih oružanih snaga - kazao je Zečević.

Napominje kako su cijela vojna industrija Srbije i bivše JNA generalno bile oslonjene na koncepte djelovanja i upotrebu oružja porijeklom iz bivšeg SSSR-a.

- Neminovno je da Srbija nastoji da se taj trend i dalje nastavi, ali je problem što za to nema dovoljno finansijskih sredstava. Naime, u Srbiji nije izvršeno prestruktuiranje vojne industrije, koja ima jako veliki broj starijih zaposlenih ljudi, koji jednostavno ne mogu da kreiraju budućnost. S druge strane, Srbija ih se ne može ni "otarasiti" slanjem u penziju jer nema finansijskih sredstava za isplatu socijalnog, zdravstvenog i penzijskog osiguranja - upozorava Zečević.

Srbija želi biti glavna

Smatra kako Srbija želi da pokaže kako je jak igrač, a svakim ovakvim potezom postaje još važniji faktor.

- Ona hoće da postane glavni faktor političkog, ekonomskog i vojnog sistema u regionu - naglašava Zečević.

Ocjenjuje kako ne treba očekivati nikakav konkretan odgovor NATO-a, jer za time ni nema potrebe.

- Ovo je sve u sferi političkih igara na vrlo visokom diplomatskom nivou. NATO se ne boji Srbije, već ona njega i Srbija ga, koliko god joj Rusi pomagali, nikada ne može ugroziti. Ovim potezom Srbija uvodi nesigurnost u susjedne zemlje, koje će upravo zbog toga nastojati da povećaju svoje vojne budžete - napominje profesor Zečević.

Kada je u pitanju BiH, upozorava da mi nemamo apsolutno nikakvu politiku sa stanovišta odbrane, te bismo se upravo zbog toga i trebali žestoko zabrinuti.

- Položaj BiH u svemu ovome je potpuno nedefinisan, jer su u njenom sastavu dva entiteta u kojima vladaju potpuno dijametralni stavovi. U RS-u su oduševljeni Vučićevim potezom, potpuno podržavaju taj koncept i najviše bi voljeli kad bi BiH bila potpuno razoružana. S druge strane, FBiH nema nikakav stav, jer da ima - jačala bi svoju vojnu industriju, jačala bi postojeće oružane snage, insistirala bi da svi mladići iznad 18 godina imaju vojnu obuku barem mjesec dana... - dodao je Zečević.

Prema njegovoj ocjeni, Srbija naoružavanjem brani svoj nacionalni interes, a to je pristupanje EU, jačanje saradnje sa Rusijom, nepostojanje granica na Drini, već slobodne zone prijelaza između BiH i Srbije, slabljenje države BiH.

- Također, Srbija želi da Oružane snage BiH budu male, neorganizovane i neobučene, kao i da vojna industrija BiH ne postoji - zaključio je Zečević.