BIH

RUDARI IZ BANOVIĆA: Bit će posla za našu djecu!

Selo Stražbenica, gdje se diže projekt od milijardu KM

Autor:A. HADŽIĆ

30.10.2015

U Rudniku mrkog uglja (RMU) u Banovićima posljednjih dana sve je u funkciji priprema za  početak gradnje termoelektrane (TE) Banovići u rejonu sela Stražbenica, nekoliko kilometara udaljenom od centra Banovića. Riječ je o najvećem novom energetskom projektu u FBiH, vrijednosti milijardu maraka, koje će osigurati kineski ulagač. 

Prema riječima Rasima Kovačevića, tehničkog rukovodioca površinske eksploatacije uglja RMU Banovići, zemljište na kojem će se graditi termoelektrana rudničko je vlasništvo i na  njemu je još prije rata odlagana masa iz površinskih kopova. 

Veliki prostor 

Riječ je o površini od nekoliko desetina hektara potpuno rekultiviranog zemljišta koje se nalazi na udaljenosti od otprilike kilometar i po od površinskog kopa Turija s jedne i površinskog kopa Grivice s druge strane. 

- Sav ovaj prostor bit će u funkciji termoelektrane i Cementare. S desne strane je prostor PK Turija, odakle će se transportnim sistemom direktno dovoziti ugalj na plato termoelektrane. Iz drugog pravca, na isti način stizat će ugalj iz PK Grivice. Dvije velike prednosti u samom projektu su vlasnička struktura zemlje na kojoj će nići termoelektrana, kao i transport uglja, koji će iziskivati minimalne troškove – objašnjava  Kovačević. 

dsc-0806

Kovačević pokazuje gdje će biti sagrađen novi energetski objekt

Prije početka gradnje, saznajemo, morat će biti premješten postojeći dalekovod koji prolazi upravo preko mjesta na kojem je planirana termoelektrana. 

- Ovaj projekt donosi novac i nova radna mjesta. Prema dokumentaciji, projekt termoelektrane zadovoljit će najviše  ekološke standarde. Stanovništvo okolnih sela nema razloga za bilo kakve strahove. Naprotiv, to su sve, uglavnom, rudarske porodice i svi očekuju da će gradnja ovih objekata omogućiti im prijeko potrebno zaposlenje - ističe Kovačević. 

U obližnjem površinskom kopu Turija u vrijeme naše posjete radne mašine radile su bez prestanka. Tone uglja odvožene su do transportnih stanica, a rudari, mahom stanovnici okolnih banovićkih sela, nisu krili zadovoljstvo zbog saznanja da je prihvaćen projekt gradnje termoelektrane  Banovići.

Sve faze

- Godinama sam u rudniku. Prošao sam sve faze i približavam se vremenu penzije. Odavde hranim porodicu, školujem djecu za koju očekujem da će, kada završe školu, naći posla u termoelektrani. Nama je rudnik sve i zato smo prezadovoljni vijestima da će se graditi novi objekti. Ako nam je Bog dao rudu, zašto je onda ne iskoristiti, svima će biti bolje. Treba samo htjeti raditi – razmišljanje je Muse Musića, smjenovođe na PK Turija. 

Prema riječima rudara s kojim smo jučer razgovarali, zaliha uglja u banovićkim kopovima ima "za narednih stotinjak godina". Nadaju se da će s gradnjom termoelektrane eksploatacija uglja biti potpuno osavremenjena. 

Kinezi stigli kako bi usaglasili ugovor

U Banovićima se već nekoliko dana nalaze predstavnici kineskog investitora koji, skupa s predstavnicima RMU te stručnjacima iz raznih oblasti angažiranih  na ovom projektu, usaglašavaju detalje ugovora o gradnji koji bi trebao biti potpisan narednog mjeseca.