BIH

NOVALIĆ: Idemo jače u reforme i zapošljavanje

Federalni premijer za "Avaz" o imenovanju nove vlade

A. DUČIĆ

30.10.2015

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je u razgovoru za "Avaz" da je zadovoljan izborom novih ministara SBB-a u Vladu FBiH. Tvrdi da prekjučerašnja rekonstrukcija Vlade, prema njegovom mišljenju, znači nove ideje, novi poticaj i nove mogućnosti za veći bh. entitet.

Važni zakoni

- To su vrlo stručni ljudi. Kada sam analizirao ono što su do sada radili, došao sam do zaključka da posjeduju veliko domaće i međunarodno iskustvo - kazao nam je Novalić, ocijenivši da novi članovi Vlade mogu unaprijediti rad u resorima kojima će upravljati, a to su ministarstva energije, rudarstva i industrije, rada i socijalne politike, okoliša i turizma te trgovine – ističe Novalić. 

Ističe da su se konačno stvorile pretpostavke da Vlada radi u punom kapacitetu.

- Sada možemo reći da smo kompletirani i da imamo za dvadeset pet posto veće performanse. To će, svakako, značiti pojačavanje aktivnosti u skladu sa Reformskom agendom - kazao je Novalić.

Upitali smo ga za prognozu o tome šta je moguće postići do kraja godine te koje su ambicije Vlade u narednoj godini.

- Plan rada Vlade Federacije je usvojen. Do kraja ove godine u planu je donošenje i drugih važnih reformskih zakona kao što su zakon o šumama, o poljoprivrednom zemljištu, o zaštiti okoliša, o turizmu, o multilateralnoj kompenzaciji, o porezu na dobit, o Poreznoj upravi, o krivičnom postupku i još neki drugi - kazao je Novalić.

Potvrdio nam je da Vlada planira prodati i udjele u nekoliko preduzeća: u Fabrici duhana Sarajevo, „Bosnalijeku“ i „Sarajevo-osiguranju“, gdje će sredstva, kako kaže, biti isključivo korištena za poboljšanje likvidnosti Zavoda PIO/MIO.

Bolje statistike

Odgovorio je potvrdno kako vjeruje da je u kratkoročnom periodu, s novom vladom, moguće dodatno poboljšati statistike koje se odnose na povećanje zaposlenosti s jedne strane te smanjenje siromaštva s druge strane.

- Mjere iz Programa rada Vlade rezultirale su porastom neto broja zaposlenih od oko 8.000, što je dovelo do rasta prihoda po osnovu direktnih poreza od oko tri posto. Naravno, ovo nije spektakularna cifra, ali bitno je da imamo pozitivan trend, a većina mjera, kako iz Programa rada Vlade tako i iz Reformske agende, jeste srednjoročnog karaktera. Značajnije rezultate očekujemo u narednoj godini, kada se poslovni ciklus počne zagrijavati - kazao je federalni premijer.

Planovi za narednu godinu

- Naredne godine na red dolaze poslovno okruženje, privredni sudovi, registracije, dozvole i, također, podupiranje zapošljavanja, dok bi se u 2017. godini Vlada FBiH trebala baviti javnim-privatnim partnerstvom, koncesijama, iskorištavanjem resursa te privlačenjem investicija - naglasio je premijer FBiH.