VIJESTI

NJEMAČKA: Hanefija Prijić će biti izručen Italiji?

Nakon jučerašnjeg hapšenja na aerodromu u Dortmundu

Autor:Dž. Č.

29.10.2015

Nakon što je jučer uhapšen na aerodromu u Dortmundu prema međunarodnoj potjernici Italije, očekuje se odluka o ekstradiciji Hanefije Prijića Bosni i Hercegovini ili Italiji. Kako saznajemo, Prijić, zvani Paraga, najvjerovatnije će biti izručen Italiji jer je priveden zbog Interpolove potjernice koju su podigle vlasti ove zemlje, a prema kojoj se Prijić tereti za krivična djela pokušaj ubistva, ubistvo s predumišljajem, razbojništvo i oružano razbojništvo.

Natezanja oko izručenja

Prema riječima Dževada Šaldića, generalnog konzula BiH u Frankfurtu, Prijić je trenutno smješten u pritvoru Savezne policije Njemačke. On smatra da će u narednih nekoliko mjeseci biti natezanja između BiH i Italije o procesu ekstradicije, te će, kako kaže, ovaj slučaj potrajati. 

- Advokat uhapšenog Prijića nije nam se javljao jučer, niti nam je poznato ko ga zastupa. Jedino nam se javio njegov rođak koji traži pomoć Ambasade BiH u Njemačkoj, koju ćemo mu mi naravno i pružiti, jer naša dužnost je da štitimo državljane BiH. Mislim da će on ipak biti izručen Italiji, ali svaka odluka zavisi od njemačkih organa - kazao je Šaldić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zvanično je obaviješteno o hapšenju Prijića u Dortmundu, te Šaldić navodi da čeka njihove upute za daljne postupke u ovom slučaju.

Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, kazao nam je da MVP BiH nema velikog utjecaja u daljem postupku Prijića, osim u smislu pružanja konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama.

Ostaje u pritvoru

Prema izjavama Prijićevog advokata Almina Dautbegovića, Prijić će u pritvoru ostati dok postupajući sudija ne utvrdi sve okolnosti, odnosno dok se ne utvrdi da je osuđen te da je odslužio kaznu od 13 godina zatvora zbog ubistva humanitarnih radnika iz Italije.

- Nemam nove informacije. Jučer smo proslijedili svu neophodnu dokumentaciju, a sada čekamo da njemački organi donesu odluku, dakle, da se upoznaju sa njegovim slučajem, jer nema nikakve potrebe da se Prijić izručuje italijanskim vlastima - kazao je Dautbegović za "Avaz".

Povezan s jedinicom "Zulfikar"

Prijić je poznat po tome što je 1993. godine postavio zasjedu za petoricu Italijana, koji su prevozili konvoj humanitarne pomoći na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa. Nakon što su humanitarnu pomoć opljačkali, on i njegovi vojnici su trojicu Italijana ubili, dok su dvojica, Penochio i Zanoti preživjeli. Vrhovni sud Federacije BiH 2002. godine osudio je Prijića na 13 godina zatvora. Sud je zaključio da je on naredio dvojici neidentifikovanih vojnika Armije RBiH da odvedu petoricu talijanskih humanitaraca u šumu i tamo ih likvidiraju. Prijić je donedavno zatvorsku kaznu služio u Kazneno-popravnom domu u Zenici.

Paraga je kao komandant u Armiji RBiH bio povezan sa zloglasnom jedinicom "Zulfikar", čiji je pripadnik bila i Rasema Handanović Zolja. Zolja je bila Paragin asistent i pratilac tog 29. maja 1993. godine na planini Radovan. Ona je svjedok, a moguće i izvršilac tadašnjeg ubistva trojice italijanskih humanitaraca, ali Paraga na suđenju nikada nije otkrio kakvu je ona imala ulogu u tom zločinu.