BIH

Rusija i Srbija jedini su remetilački faktor na Balkanu

Analitičari i stručnjaci o Vučićevim izjavama u Moskvi

K. KEŠMER

28.10.2015


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić tokom trodnevne posjete Rusiji izjavio je da je „očigledno da na Balkanu postoje sve veće tenzije i pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa“, u šta, prema njegovim riječima, neko ulaže mnogo napora. Na pitanje koje su to snage koje žele destabilizirati zapadni Balkan, Vučić nije htio precizno odgovoriti, jer mu, kako je rekao, ne pada na pamet.

Poduzima korake 

- To je očigledno. Dovoljno je pogledati situaciju u našem okruženju i da vam to bude potpuno jasno. To sad pokušavaju širiti preko Banje Luke, Sarajeva i Beograda. Što bih ja o tome javno govorio, ne pada mi na pamet, dovoljno je da ja znam i da vlada zna i da poduzima korake - rekao je Vučić.

S obzirom na trenutnu situaciju u Crnoj Gori, gdje prosrbijanske stranke organiziraju nasilne proteste protiv ulaska ove države u NATO, Vučićeve izjave izazvale su niz reakcija. Ivo Banac, hrvatski politički analitičar i vrsni poznavalac geopolitičkih prilika u regionu i šire, u izjavi za „Avaz“ konstatira da su, ustvari, samo dva remetilačka faktora u regionu - Rusija i Srbija.

popov

Popov: Postoji potencijal

- U ovom trenutku Rusija stvara probleme u BiH, kroz referendum u RS koji je posljedica utjecaja iz Moskve, probleme u Crnoj Gori i probleme u Makedoniji. Ako ćemo tražiti ko muti vode na Balkanu, adresa je Moskva, i to preko Beograda. Izjavu da Srbija želi stabilnost morate gledati kroz to vjerujete li Vučiću. Ja mu ne vjerujem, Srbija vodi velikosrpsku politiku. Primjer vam je SANU, koji prvo kaže da je Kosovo izgubljeno, ali se onda ispravljaju i kažu: Uzet ćemo pola BiH. Srbija destabilizira regiju, što nekome iz BiH ne treba posebno objašnjavati – smatra Banac.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizaciju u Beogradu, smatra da je u historiji država Balkana ostalo mnogo neodgovorenih pitanja te da je to uzrok nestabilnosti.

- Odnosi s drugim zemljama koriste se za unutrašnjopolitičke svrhe. Nijedna država nema stabilne institucije, pa onda imamo samovlašće vladajućih garnitura. Sve to izaziva krize. Na Balkanu imate dva latentna žarišta, to su BiH, koju je Dejton ostavio nedovršenu i to bi trebalo mijenjati, i Makedonija. U posljednje vrijeme imamo jačanje nacionalističkih trendova, što utiče na situaciju u regionu. U Crnoj Gori imate slične situacije, jak prosrbijanski i ruski faktor. Rusija ima neke trule investicije tu. Da li su Srbija i Rusija u to umiješane, ne znam, ali postoji potencijal da jesu – smatra Popov.

cvrtila

Cvrtila: Rivalstvo država

Ružna politika

Vlatko Cvrtila, zagrebački stručnjak i dekan Univerziteta VERN, smatra da je glavni uzrok nestabilnosti fragmentarnost država regiona i rivalstvo između susjednih država.

- Svi političari govore da će održati mir i stabilnost, a djela govore da većinom misle i rade tako da što je situacija kod susjeda nestabilnija, to bolje za unutrašnju politiku. Srbija ima ružnu politiku, jer je prilagođava situacijama. Nekad podržavaju mir i stabilnost, a onda srbijanski ministri prijete vladama regije. Srbija još želi provući svoje hegemonističke interese, pogotovo prema manjim državama – smatra Cvrtila.

banc

Banac: Destabiliziraju regiju

Simboličke posjete

Cvrtila ističe da se srbijanska politika često koristi raznim trikovima kako bi sebi poboljšala pregovaračku poziciju u EU ili u regionu. 

- Često se može vidjeti da Srbija koristi prijateljstvo s Rusijom, odnosno imate simboličke posjete u zgodnim trenucima kada treba isposlovati bolju poziciju za pregovore sa EU - navodi Cvrtila. 

Velikosrpske subverzije

Izjave koje kažu da Zapad destabilizira regiju zato što širi NATO, Banac smatra neutemeljenim.

- Naravno da Zapad širi NATO, ali u interesu i na zahtjev onih koji se jedino na taj način mogu osigurati od ruske i velikosrpske subverzije - ističe Banac.