BIH

SARAJLIJE O REALITY EMISIJAMA: Niko ne gleda, ali svi znaju ko su Maca, Zmaj, Ervin, Kristijan...

Privukli su milionsku populaciju gledatelja

Mi. K.- D. K.

27.10.2015

U posljednjih nekoliko godina, reality show programi dominiraju na televizijama, kako kod nas tako i u regionu i u cijelom svijetu. Neki serijali privlače milionsku populaciju gledatelja, dok su djeca i tinejdžeri postali njihova najbrojnija i najvjernija publika.

Ono što oni mogu da vide jesu osim brojnih svađa, rasprava i skidanja, eksplicitne scene seksa, nasilja i vrijeđanja po svakom osnovu.

Svjedoci smo da bez obzira što je RAK više puta reagirao u slučaju pojedinih reality show programa koji se prikazuju na domaćim i regionalnim TV kanalima, manje - više ništa se nije promijenilo u sadržaju ovog tipa emisija.

Tako "Parovi", "Veliki brat", "Farma" bilježe sve veću gledanost, iako dobijaju, uglavnom, negativnu kritiku, kazne i opomene.

Ekipa "Avazovog" portala pokušala je kroz anketu otkriti šta je to našim građanima toliko zanimljivo kad su u pitanju ove emisije. 

Interesantno je, da je većina ispitanika na pitanje da li uopšte prate reality show programe odgovorila negativno, ali opet svi znaju ko je Maca Diskrecija, Zmaj od Šipova, Ervin, Stefani, Stanija, Kristijan...

Tačno je da je njihova medijska eksponiranost prilično velika, skoro pa srazmjerna s glupostima koje svakodnevno izjavljuju, ali trebali bi se zapitati da li smo izgubili pojam o pravim vrijednostima i previše prostora dali onim djelima koja baš i nisu nikad bila za pohvalu. 

Koliko je naša zemlja i generalno region spreman da prihvati ono što nam nameće Zapad, da li realityji oslikavaju pravu sliku naših građana te koliko ovakve emisije se gledaju, saznajte u video prilogu.