BIH

Milijarda maraka za termoelektranu Banovići!

Početak gradnje velikog objekta za pola godine

A. HADŽIĆ

25.10.2015

Nema više nikakve dileme da se više godina najavljivani projekt gradnje termoelektrane u Banovićima privodi kraju i da bi potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom, kineskom kompanijom „Dongfang Electric Corporation“, trebalo biti okončano do kraja ove godine. To će značiti investiciju od čak 450 miliona eura, odnosno milijardu maraka u energetski sistem BiH, potvrđeno je "Dnevnom avazu". 

Radna mjesta

Prema riječima Mirsada Kukića, pomoćnika direktora RMU „Banovići“ za strateški razvoj i tržište, temelji banovićke termoelektrane trebali bi biti zakopani već polovinom naredne godine. 

- Plan je da se gradi Blok 1 snage od 350 megavata. Gradnja bi trajala do četiri godine. Predugovorom je predviđeno da u procesu gradnje učestvuje najmanje 20 posto radne snage iz BiH, kao i da svi potrebni materijali za gradnju koji se mogu proizvesti u BiH budu tu i kupljeni. Što se tiče zaliha uglja u našem rudniku, sva istraživanja govore da ga imamo za još nekih 80 godina – navodi u razgovoru za naš list Kukić. 

Termoelektrana Banovići bit će smještena u centralnom dijelu rudničkog ležišta poznatog kao Bešina, na kojem već postoji potrebna putna i željeznička infrastruktura, kao i prostor za smještaj i odlaganje jalovine i šljake. 

- Ukupna vrijednost investicije je oko 450 miliona eura, pri čemu bi u početku strani investitor iz kredita kineskih banaka osigurao 85 posto sredstava, dok bi ostalo osigurao Rudnik Banovići. Termoelektrana će, naravno, biti u vlasništvu Federacije. S obzirom na sve pogodnosti, izvjesno je da će banovićki blok proizvoditi najjeftiniju struju u regionu. Već sada imamo ponude za prodaju struje - navodi Kukić.

Gradnja termoelektrane Banovići ni u kojem slučaju neće ugroziti snabdijevanje  Termoelektrane Tuzla ugljem. Svi planovi, navodi naš sagovornik, urađeni su na bazi  osiguravanja jednakog snabdijevanja banovićke i tuzlanske TE ugljem, kao i široke potrošnje. 

414-banovici-kukic-mirsad

Kukić: Imat ćemo najjeftiniju struju

FBiH ostaje vlasnik

- Bez gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i Bloka 1 TE Banovići neće biti  pouzdanog sistema snabdijevanja Federacije BiH, pa i države, električnom energijom. Ovo je krupna investicija, ali vraćanje kredita započet će nakon početka rada termoelektrane i, naravno, isteka odobrenog grejs perioda. Ovaj projekt, za koji više nema alternative, prvi je znak našeg okretanja prema realnom sektoru. Iako je sve inicirano s lokalnog nivoa, projekt je od državnog značaja - ističe Kukić.  

U Banovićima ne kriju optimizam da će, nakon termobloka, biti sagrađena cementara i otvoren novi rudnik krečnjaka, a samim tim i prijeko potrebna nova radna mjesta. Već u martu naredne godine rudnik krečnjaka trebao bi uposliti prve radnike. Projekt je od značaja za razvoj ne samo male općine Banovići nego cijelog TK, pa i Federacije.  

Nova koalicija popravit će stanje

- Punih sedam godina radili smo na izradi dokumentacije i dobivanju potrebnih dozvola. Osim Parlamenta i Vlade Federacije, s premjerom Fadilom Novalićem na čelu, imamo neizmjernu podršku i Vijeća ministara, a posebno ministra Mirka Šarovića, koji nam je i u prošlom mandatu bio velika podrška. Ono što nas posebno ohrabruje jeste novi politički ambijent u BiH koji je donijela nova koalicija SDA-SBB, čiji su akteri pokazali da razumiju procese u zemlji i da konkretnim potezima žele popraviti stanje u njoj, a ne politikantstvom držati nas svezane u mjestu, kako je to donedavno činjeno – ističe Kukić. 

350 megavata snage bit će prvi blok nove termoelektrane