BIH

Cijene ličnih dokumenata za građane BiH mogle bi biti i niže?

Vijeće ministara traži preispitivanje ugovora s firmom "Muhlbauer"

K. KEŠMER

24.10.2015

Pravilnik o cijenama ličnih dokumenata Državne agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) naći će se ponovo pod lupom, a izvjesna je i njegova temeljita promjena, čime bi ugovor ove agencije s firmom „Muhlbauer“, koja izrađuje lične karte i vozačke dozvole, mogao biti raskinut, a cijene dokumenata mogle bi čak postati i niže, otkriva „Dnevni avaz“.

Sporne odredbe

Pred Vijećem ministara prekjučer su se, naime, našle izmjene Pravilnika o cijenama ličnih dokumenata, kojima se predviđalo brisanje samo jednog člana ovog dokumenta koji se tiče datuma njegove valjanosti, odnosno člana koji navodi da Pravilnik važi do kraja ove godine, što nam je potvrđeno iz Agencije.

- Izmjena Pravilnika odnosi se samo na član 8. kojim je definirano da sve odredbe tog pravilnika važe do 31. decembra 2015. godine. Ovaj član izmjenama se ukida, odnosno produžava se važenje Pravilnika. Sve ostale odredbe ostaju na snazi, između ostalih i cijene lične karte i vozačke dozvole – naveli su iz IDDEEA-e.

No, kako saznajemo, razlog zbog kojeg su ministri odlučili glasanje o ovim izmjenama odgoditi do daljnjeg jeste potreba da se cijeli pravilnik još jednom analizira zbog brojnih spornih dijelova.

- Dosta je spornih odredbi u tom pravilniku. Od raspodjele novca koji se dobije prodajom ličnih dokumenata pa do njihove cijene. Ne znamo jesu li te cijene realne. Potrebno je ispitati i mišljenje građana o tome, pa vidjeti trebaju li one biti niže ili ostati na ovom nivou – kazao nam je jedan od ministara iz državne vlade pod uvjetom anonimnosti.

Izrada novog

Što se tiče 104 miliona vrijednog ugovora s banjalučko-njemačkom firmom „Muhlbauer“, za koji su državni revizori utvrdili da nije transparentno sklopljen, Vijeće ministara odlučilo je da se i on još jednom razmotri. Iz Saveza za promjene u više navrata su tvrdili da se radi o velikoj aferi i nepotizmu. 

- Cijela ta afera podigla je mnogo prašine i ostala je nerazriješena. Potrebno je i to razmotriti i vidjeti koliko je i je li taj ugovor sporan. I to je još jedan od razloga zbog kojeg su izmjene odgođene, jer bi njima ugovor s tom firmom nastavio važiti i nakon 31. decembra 2015. – istakao je ovaj ministar.

Nova uprava, novi pravilnik

Naš izvor naveo je da će s novim pravilnikom državne agencije sačekati do imenovanja nove uprave, koja bi trebala izvršiti reviziju svega navedenog i Vijeću ministara dostaviti izvještaj. A izbor je u toku. 

- Nakon toga razmatrat ćemo ponovo je li dovoljno produžiti valjanost Pravilnika ili je potrebno izraditi novi. Nismo željeli brzati s time – zaključio je član državne vlade.