BIH

Srbija mora primorati RS da odustane od cijepanja

Reakcije na stavove američkog analitičara Januša Bugajskog

Autor:A. DUČIĆ

25.10.2015

Ne smije se dopustiti da BiH potone u još jedan rat koji bi Hrvatsku i Srbiju uvukao u novu konfrontaciju. Ta opasnost nastavit će postojati ako RS nastavi tražiti referendum koji vodi odvajanju, tvrdi u jučerašnjoj kolumni za "Jutarnji list" Januš Bugajski, politički analitičar iz Vašingtona i direktor Centra za strateške studije iz SAD. Šanse Beograda za ulazak u EU, tvrdi on, znatno će se povećati ako pritisne bivše posrednike u Banjoj Luci da napokon odbace projekt rascijepane države. 

Tobi Fogel (Toby Vogel), briselski vanjskopolitički analitičar i viši saradnik Vijeća za demokratizaciju politike, kaže u izjavi za "Avaz" da bi za srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u političkom smislu bilo teško da predsjedniku RS Miloradu Dodiku kaže da ne ide dalje s referendumom.

tobi-fogel

Fogel: Vučiću je teško reći Dodiku da ne ide dalje

- Vučiću, zapravo, realno treba da ojača svoje akreditive kao zaštitnik srpskih interesa u vrijeme kada je on sam pod pritiskom EU i njenih glavnih članica da nastavi biti konstruktivan u vezi s Kosovom. Vučić, zapravo, uvijek može reći EU da nema direktan utjecaj na Dodika - tvrdi Fogel. 

Kurt Basiner (Bassauner), američki politički analitičar, kaže za "Avaz" da bi neki eventualni utjecaj Srbije na Dodika bio samo izgovor za međunarodnu zajednicu, koja nije intervenirala u vezi s referendumom u RS.

kurt-basiner

Basiner: RS nikada neće biti nezavisna   

- Britanski ministar vanjskih poslova Filip Hemond (Phillip Hammond) prije tačno godinu u autorskom tekstu je napisao da se uopće neće ni dozvoliti da dođe do referenduma - kaže Basiner. 

On svoju izjavu za naš list zaključuje riječima da je "ključno pitanje hoćemo li imati kristalno jasnu poziciju međunarodne zajednice, a ne kristalno jasnu poziciju Srbije".