BIZNIS

S TRONA SKINUO BILLA GATESA Ovo je novi najbogatiji čovjek na svijetu

Na čelu kompanije koja okuplja brendove kao što su "Zara", "Pull&Bear" i "Massimo Dutti"

Autor:(D. K.)

24.10.2015

Amancio Ortega premašio je Billa Gatesa po bogatstvu, javio je Forbes. Carstvo modnog giganta "Ortega" tako iznosi 80 milijardi dolara, nakon što su dionice njegove kompanije Industria de Diseño Textil dosegle cijenu od 33,99 eura po dionici.

Ipak, nakon što su Ortegine dionice pale na 33,80 eura po dionici, Gates se vratio na vrh, a Forbes piše kako je izgledno da će se u nadolazećim danima dvojica milijardera izmjenjivati na vrhu.

bill-gates

Bill Gates: Pao na drugo mjesto (Foto: Agencije)

Industria de Diseño Textil (Inditex) kompanija je koja pod sobom okuplja brendove kao što su "Zara", "Pull&Bear" i "Massimo Dutti". Carstvo broji prihode od 20 milijardi dolara, a etabliralo se kroz koncept brze mode - u stanju je dizajnirati, stvoriti, dostaviti i prodati odjeću unutar nekoliko dana. Zbog toga Inditex može jako brzo odgovoriti na potrebe potrošača koje se stalno mijenjaju, a trgovine može puniti odjećom koja prati najnovije trendove.

Dionice Inditexa skočile su za više od 50 posto od prošle godine.

Kompaniju osnovao 1975. godine

Kao sin pružnog radnika, Ortega je osnovao "Zaru" zajedno sa ženom Rosalijom Merom 1975. godine, kada su započeli s prodajom ogrtača i donjeg rublja. Danas je vlasnik 59 posto kompanije. Par se rastao prije više godina, a njihova kćer Sandra Ortega Mera naslijedila je Rosalijin udio nakon što je Mera umrla u augustu 2013. godine.

Sandra je danas druga najbogatija osoba u Španiji, sa bogatstvom koje iznosi 7,3 milijarde dolara.